Čiji je pas najljepši?

N1

U Mostaru je danas otvorena dvodnevna državna i međunarodna izložba pasa svih pasmina, u organizaciji Kinološkog saveza Herceg-Bosne i Kinološkog udruženja Mostar. Na izložbu je prijavljeno 236 pasa iz 23 zemlje, a radi se o 102 različite pasmine pasa, koji su pod budnim okom svjetskih renomiranih sudaca koji će birati one najljepše.

S aprikot patuljastim pudlama na mostarsku izložbu pasa stigla je Ana Nišović iz Beograda. Pripremajući se za izložbu, ništa nije prepustila slučaju. Čest je gost na izložbama, stoga ulaže mnogo vremena za dotjerivanje svojih ljubimaca, uz svakodnevnu njegu koju ova pasmina zahtjeva.

“Kupaju se, briju se, njuška, korijen repa, šape, feniraju se, ispravlja se dlaka fenom”, priča Nišović.

Veliku pažnju okupljenih izazvao je Bedlingtonski terijer iz Francuske, kojeg je njegov ponosni vlasnik doveo s željom da postane internacionalni šampion.

“Star je tri godine i jako je miran, uopće ne laje. Odlučili smo prije dva mjeseca da dođemo ovdje jer želimo da naš pas, nakon što je postao šampion u Francuskoj, bude i internacionalni šampion”, kaže vlasnik Fabro, Francuska.

Za svoje ljubimce koriste luksuzni način transporta. Neki od njih koriste specijalna kolica namijenjena psima, većina ih je došla sa svojim kamp vozilima. A osim velikog broja pasa iz regije i svijeta, za titulu najljepšeg bore se i psi iz naše zemlje.

“Dolazim s psom, kavkaskim ovčarom, ženka, stara tri godine. Strašno je dobar pas, mirna, nema povlačenja na tuđem terenu, ne napada ljude. Ovo joj je prva izložba”, otkriva Gojko Alilović, Ljubuški.

Svi oni su pod budnim okom svjetskih renomiranih sudaca. Pobjednike, odnosno one najljepše očekuju bogate i vrijedne nagrade.

“Biramo najljepšeg mladog psa i najljepšeg zrelog psa, svi oni dobit će svoje pehare”, pojašnjava Mirko Čolak, Kinološki savez Herceg-Bosna .

Kako poručuju suci, ocjenjivat će sve, ne samo vanjska nego i unutrašnja ljepota psa, jer pored lijepog izgleda, vjernosti i poslušnosti svom vlasniku, pas mora da posjeduje i izuzetne psiho-fizičke sposobnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad