Ekonomistica svoju "ovisnost" pretvorila u državni rekord

Vijesti 27. sep 201917:30 > 17:43
N1

Hanifa Hana Terzić atletikom se bavi već 10 godina. U dresu Bosne i Hercegovine postavila je već državni rekord u trčanju na 50 kilometara. Sada se priprema za naredne uspjehe. Terzić je za N1 ispričala kako izgleda jedan njen dan, šta je sve potrebno da biste ostvarili svoje snove, a govorila je i o popularnosti atletike kao sporta u državi.

Hanifa Hana Terzić je tridestogodišnja ekonomistica koja se trčanjem počela baviti rekreativno. Mislila je da će to biti samo još jedan u nizu hobija kojima se bavi, međutim ispostavilo se drugačije.

“Nedostajao mi je taj momenat takmičenja i onda sam otkrila trčanje i shvatila sam da se mogu takmičiti stalno, i to je stvarno zabavno postalo u jednom momentu. A onda je postalo i navika, a potom i ovisnost, ali kada mi se desila povreda shvatila sam koliko patim za trčanjem. Znači ja sam doslovno se raspadala od tuge što ne mogu da trčim i onda sam shvatila da je ipak i ovisnost”, otkriva Hanifa Terzić.

Iz te zavisnosti proizišlo je da je na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u trčanju na 50 kilometara u Rumuniji postavila državni rekord. Za mjesec dana u Francuskoj odigrava se još jedno Svjetsko takmičenje, ali u trčanju na 24 sata na kome je cilj istrčati što više kilometara u zadatom vremenskom periodu. Boje naše zamlje braniće pet reprezentativaca, a Terzić je prva Bosanka i Hercegovka koja će startati na ovoj trci. Međutim, iako je na njima dres BiH, sva potrebna finansijska sredstva, moraju sami obezbjediti.

“Ultrareprezentacija BiH se doslovno sama finansira iz vlastitih sredstava trkača koji idu i predstavljaju državu. Tako smo radili u Rumuniji, platili smo sami sve od avionskih karata, hotela i svih naših troškova koje smo imali na tom putovanju. Tako će biti i za Francusku, nažalost, jer ovaj sport nije baš tako popularan ni u našoj zemlji, a ni generalno u svijetu”, priča atletičarka.

Ipak, da bi sve prošlo onako kako je zamislila, kaže da je najvažnija dobra priprema. Ona podrazumjeva svakodnevne naporne treninge, ali i ispravan plan ishrane.

“Pripreme se glavne, ja ako to uradim kako treba, takmičenje će biti dobro, tu nema fule. Mislim, mogu da padnem, imam još četiri sedmice i ako tu padnem, pala sam, a ako dođem do kraja priprema ne brinem se ni za šta”, otkriva Hanifa Terzić.

Međutim, priprema nije samo psihofizička. Ona mora uraditi i sve potrebne medicinske nalaze.

“Labaratorija se mora uraditi kompletna, neinvazivna dijagnostika itd. To je radila Hana, to su radili svi ostali vrhunski sportisti. Ona ovdje ima sve, medicinsku, hiperbaričnu komoru bez koje ne može, fizikalni centar, rehabilitaciju…Sve ona ima i ona se priprema kompletno da ide na takmičenje”, pojašnjava Emir Solaković, kardiolog.

Mladim atletičarima poručuje da svakodnevno rade na sebi jer kako kaže uspjeh dolazi iz upornosti. Dodaje da svi imaju dobre i loše dane, međutim šta god da se desi, Hana Terzić ističe da moraju nastaviti koračati naprijed, ali se nikako u svemu tome ne smiju zaboraviti dobro zabaviti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad