Đonlagić: Komšićev govor poslije Macrona i signal da se SAD vraća na Balkan

Vijesti 27. sep 201918:25 > 18:26
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić imao je nastup nakon francuskog predsjednika. U tom kontekstu smatram da je ova posjeta New Yorku najdržavotvornija posjeta u posljednjih nekoliko godina, kazao je u Danu uživo na N1 zastupnik Demokratske Fronte u Parlamentu BiH i potpredsjednik ove stranke, Dženan Đonlagić.

Ideju SDP-a o vraćanju “Aprilskog paketa” na dnevni red nazvali ste čistim populizmom. Zašto?

Sadržajno taj paket reformi bio je dobar i pokazalo se u ovih 13 godina da se nije uspjelo doći do novog rješenja ustavnih promjena u BiH. Propuštena prilika i šansa. Nažalost, Bosna i Hercegovina je tada imala priliku da ojača kao demokratska država. Ali, ta prilika je propuštena. Zašto sam rekao da ovaj prijedlog ima elemenata populizma? Zato što se radi o prijedlogu jednog kluba zastupnika, u ovom slučaju četiri zastupnika SDP-a.

Nikola Špirić iz SNSD-a je rekao da je njegova stranka glasala za “Aprilski paket” zato što su znali da neće niko drugi?

Politika SNSD-a sa konceptom “predomislili smo se” nije dobra. Isto rade i sa NATO-om. Sve ključne političke odluke u vezi sa NATO-om SNSD je podržao. Ta politika predomišljanja nije dobra. Ne mogu se ne poštivati zakoni. Tek bi nas odvelo u ćorsokak da se ne sprovedu zakoni BiH jer bi tada država skliznula u anarhiju i poslala bi poruka i domaćoj i međunarodnoj sceni da vladavina prava, odnosno vladavina zakona, ne živi u BiH. Zato je važno istrajati na poštivanju važećih zakonskih rješenja u ovoj zemlji.

Svako malo se poljuljaju odnosi unutar šestorke u Kantonu Sarajevo. Je li to dio nekog šireg plana rušenja vlasti na kantonalnom nivou?

Demokratska fronta nije dala niti jedan povod za bilo kakvo “ljuljanje” šestorke u KS. Postoje druge političke partije koje sa vremena na vrijeme naprave greške. Prave greške u koracima ničim izazvane, kao što su posljednji slučajevi koji su eskalirali na zasjedanju Skupštini Kantona Sarajevo, prije svega u resoru obrazovanja.

Imali smo i slučaj Zornić?

Taj slučaj Zornić je blamaža SDP-a i to treba javno i transparentno kazati. Ne vjerujem u tezu “nismo znali”.

Da li neko sa strane stoji iza toga?

Ne vjerujem. To je greška koja se desila unutar procesa kandidiranja ovog čovjeka za javnu funkciju. Dakle, to je greška SDP-a koja je potpuni politički fijasko ove stranke.

Nastup Komšića pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je imao nastup nakon francuskog predsjednika. U tom kontekstu smatram da je ova posjeta New Yorku najdržavotvornija posjeta u posljednjih nekoliko godina. Cijenim da je vrlo efektna. Komšić je pred UN-om poslao vrlo jasne poruke. To su dvije poruke strateškog karaktera – prva, da je BiH pouzdan partner NATO-a, Evropske unije i UN-a, i druga – BiH ima unutrašnje probleme koje treba riješavati unutar države, a da sa vremena na vrijeme aktuelne politike Zagreba i Beograda miješajući se naprave pometnju na političkoj sceni. Što se prije maknu sa uticaja u BiH to će biti bolje i njima, ali i Bosni i Hercegovini.

Istakao bih kao vrlo značajan i susret Komšića sa specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan, gospodinom Matthewom Palmerom, što je zapravo signal da se američka politika značajnije vraća na Balkan, uključujući i BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad