Papić za N1: Korak dalje u najgorem mogućem pravcu

Vijesti 28. sep 201909:48 > 09:59
N1

Analitičar Žarko Papić govorio je u jutrošnjem izdanju Novog dana o trenutnoj političkoj situaciji i odnosima u BiH.

Sinoćnji napad na portal Radio Sarajevo je komentarisao kao:

“Korak dalje u najgorem mogućem pravcu. Jedino pozitivno je brza reakcija policije i hapšenje”.

Na činjenicu da su napadači popilično mlade osobe, Papić je kazao:

“Generacije odrastaju u krizno vrijeme, u post ratnom periodu. Porodica se raspala, klasične vrijednosti skoro da ne postoje. Da ne govorim o sistemu obrazovanja, o sistemu u kojem se tri strane prave neprijateljima. Nasilje se generiše kroz društvo”, kazao je i dodao:

“Veliko iseljavanje kojem svjedočimo je posljedica toga da ljudi ne žele da žive u određenoj vrsti ambijenta”.

PDP danas usvaja Deklaraciju?

“Kroz ove Deklaracije se vide dvije filozofije unutar BiH. Vidite unitarističku i jednu koja bi mogla završiti kao separatistička. I jednim i drugim odgovara stvaranje nacionalnih tenzija”, kazao je Papić.

Dodao je još da se ozbiljno ne shvataju bitne teme.

“Ništa ozbiljno ne shvataju što se tiče ekonomsko-socijalnih tema u BiH. Suočeni smo sa situacijom od jučer, svi će penzioneri misliti o tome kolika će im biti penzija”.

“Meni je ova drama ogadila NATO pakt. Ako mi je to glavna tema. NE volim kada sam sebe citiram, ali mislim da sam u ovom studiju prije šest mjeseci rekao da uslovljavanjem izbora Vijeća ministara za NATO pakt žrtvuje goluba u ruci za vrapca na grani”, dodao je.

Priča o smanjivanju doprinosa na penzije?

“Poreski sistem, ne samo u regiji i BiH, ne vodi računa o najbitnijim stvarima. Suma poreskih prihoda se najmanje povećava ako širiš poresku bazu i imaćete veće prihode. To je scenario koji se mora napraviti precizno matematički. Mogu samo da strepim šta će biti posljedica smanjivanja doprinosa na penzije. To je godišnje 30-40 miliona KM”, kazao je Papić.