Zvizdić: Nedopustivi nasrtaji na slobodno novinarstvo i rad novinara

Vijesti 28. sep 201910:55 > 10:58
N1

Povodom jučerašnjeg upada i maltretiranja novinara i urednika u redakciji Radio Sarajevo, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je riječi podrške spomenutom mediju.

“Najoštrije osuđujem jučerašnji upad u vašu redakciju, napad na novinare i na slobodu govora. Ovakvi postupci su prijetnja demokratiji i predstavljaju nedopustivi nasrtaj na slobodno novinarstvo, i slobodno i profesionalno djelovanje novinara.

Pozivam nadležne institucije da poduzmu sve aktivnosti kako bi se počinioci kaznili. Neka to bude poruka svima koji misle da mogu nekažnjeno nasrtati na slobodu medija, koji su jedan od temelja svakog demokratskog društva”, piše u saopćenju predsjedavajućeg Zvizdića.

Podsjetimo, redakcija portala Radiosarajevo.ba obavijestila je bosanskohercegovačku javnost da se sinoć dogodio drski napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo portala.

Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija i uredništvo portala Radio Sarajevo suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima osobno i članovima njihovih porodica.

“Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja. Bojeći se za svoju i sigurnost svoje porodice, naš kolega je, dakle, pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača”, navode iz portala Radio Sarajevo.