N1 patrolirala sa graničnom policijom na Izačiću: Kako migranti prelaze granicu

Vijesti 28. sep 201917:53 > 18:00
N1

Ekipa N1 televizije patrolirala je u večernjim satima sa graničnom policijom na prelazu Izačić, kuda migranti pokušavaju ilegalno preći u Hrvatsku. U nastavku pogledajte šta smo zabilježili.

Granični prelaz Izačić – šire područje ovog prelaza ruta je kojom migranti pokušavaju preći u Hrvatsku.

“Oni su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu. Jednim dijelom borave u BiH i onda naravno i pokušavaju da izvan graničnih prelaza ilegalno pređu našu državnu granicu“, kazao je Daniel Trivunić, pomoćnik komandira za organizaciju i operacije u Jedinici GP.

Smjena jedinica granične policije na prelazu – u 19 sati.

“Oni pokušavaju na sve moguće načine; samo što ne lete. Pokušavaju u manjim i većim grupicama pješice, u zoni graničnog prelaza, kako ste mogli vidjeti. Radi se o visokoj vegetaciji. Vrlo lako se može sakrit i mogu proći na tom mjestu”, rekao je Trivunić.

Mi u prosjeku nekih 150 km pređemo za jednu smjenu od 12 sati. U vozilu. Zavisi još dokle idemo i 10-ak kilometara pješice i to je otprilike za 12 sati“, rekao nam je jedan policajac.

“Ono što bi nam naravno pomoglo je da se povećaju naši potencijali u smislu da imamo veći broj izvršilaca, ali, to je sad opet na nekim drugima”, istakao je Trivunić.

Patrola počinje kontrolu na pistama bivšeg aerodroma Željevo – čije je oko 80 posto površine teritorija Hrvatske. Migranti se kreću tim putemu pokušaju da pređu granicu, iako je dio područja pokriven minama.

Pada mrak – detaljnije se pregleda šumsko područje, napušteni objekti, pješačke staze.

Na putu kretanja migranata, osim policije, tu prolaze samo još divlje životinje.

Policajci zatiču grupu migranata koja se gradskim putem kreće prema granici. Dio se odmah povlači.

Upute su jasne – kretanje dalje moraju usmjeriti prema jednom od dva kampa – Vučjak ili Bira.

Neke grupe mijenjaju smjer čim ugledaju policiju. Oni koji ne posjeduju identifikacione dokumente budu vraćeni u kampove. I tako u krug, do novog pokušaja “The gamea”, kako migranti zovu ilegalni prelazak granice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad