Protest u Sarajevu u ponedjeljak: Novinari moraju reći DOSTA

Vijesti 28. sep 201918:03 > 18:10
N1

Osobe inicijala A.Š i A.B koji su uhapšeni sinoć nakon prijetnji redakciji portala Radiosarajevo, terete se da su počinili dva krivična djela - protivpravno lišenje slobode i ugrožavanje bezbjednosti.

Od portala Radiosarajevo.ba, nakon što je prijavljen ovaj događaj, naši policijski službenici su preduzeli odmah određene mjere i radnje u skladu sa zakonom i na vrlo efikasan način u kratkom vremenskom periodu identifikovali, pronašli i lišili slobode dva lica koja se dovode u vezu sa izvršenjem Krivičnog djela“, kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Dvojica osumnjičenih za ova krivična djela predati su u nadležnost Tužilaštva KS. Oni će biti zadržani 24 sata. I nakon što ih ispita postupajući tužilac, odlučiće o eventualnom prijedlogu za pritvor“, izjavila je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Uhapšeni su svjesni svog postupka, kaže njihov advokat. Kaže, reagovali su zbog svog prijatelja koji je u Bjelorusiji osuđen na 5 godina zbog posjedovanja narkotika, o čemu je pisao portal Radiosarajevo.

Radi se o licima koji nikada nisu bila u sukobu sa zakonom, nisu bili osuđivani prekršajno. Mislim da su već pokazali duboko kajanje. I oni su se malo uspaničili sada kada su vidjeli koliko je vas novinara. Povukla ih je situacija oko tog druga, ali u svakom slučaju ja ću tražiti da se brane sa slobode, jer to su ljudi koji tek sada shvataju ozbiljnost situacije i da je dovoljno ovo, da ne idu u pritvor“, izjavio je Omar Mehmedbašić, advokat uhapšenih.

Prema riječima urednika portala Radiosarajevo Faruka Vele, juče su osobe koje su uhapšene najprije zvale redakciju, nakon čega su se pojavili ispred zgrade gdje se nalaze prostorije redakcije. Iz Radiosarajeva kažu da je njihov kolega više od dva sata verbalno maltretiran, prijećeno je njemu i njegovoj porodici, nakon čega je natjeran da zove i druge redakcije da povuče tekst

Kolega je otet. I ono što je vrlo indikativno u pozivima ostalim redakcijama, prilikom tih razgovora, kazali su ‘mi držimo, mi smo oteli tog i tog kolegu’. To je zastrašujuće i mi kao javnost moramo reagirati“, istakao jeFaruk Vele, urednik na portalu Radiosarajevo.ba.

Ovaj slučaj je vrlo brzo rješen. Međutim, ono što ostaje veliki problem jeste rad novinara. To upozoravaju i sa web portala Radiosarajevo.ba, gdje kažu kako je i ovaj slučaj pokazao da je novinarski posao u BiH veoma rizičan.

Novinari su doživjeli još jedan udarac, saglasne su kolege. Sloboda medija će biti ugrožena ukoliko se dozvoli da se upada u redakcije, brišu tekstovi.

A kada se desi ovako nešto, međunarodna zajednica, novinarska udruženja i zvaničnici se utrkuju u osudama napada i pozivanja na slobodu medija. Kolege su podržale svoje kolege, ali je potrebno mnogo više

Ovo je momenat kada trebamo biti svi složni, organizirati se, sami sebe zaštititi. Ne čekati institucije, jer ako budemo čekali institucije, nećemo biti zaštićeni. Dakle, ovo je vrijeme kada naš esnaf mora reći dosta“, komentarisala je Amra Varatanović, novinarka novinske agencije “Patria”.

Dosta će se reći u ponedjeljak, kada će se novinari okupiti ispred prostorija FK Sarajevo, prošetati do Kantonalnog tužilaštva i institucija BiH. Biće to još jednom prilika da se ukaže na ugroženost novinara i medijskih sloboda u BiH, ali je potrebno, kako kažu kolege, da se i institucije uključe u ovaj problem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad