Lagumdžija i Komšić na panelu u New Yorku

Vijesti 29. sep 201908:57 > 09:04
Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti

Na marginama Generalne skupštine UN-a održan je 18. po redu sastanak visokog nivoa u organizaciji Nizami Ganjavi međunarodnog centra, pod nazivom „Geopolitike u vremenu samoodrživog razvoja“. Učesnici su, između ostalih, bili Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić.

Zlatko Lagumdžija je moderirao otvaranje skupa na kojem su govorili dopredsjednici Nizami Ganjavi međunarodnog centra, Ismail Serageldin i Vaira Vike Freiberga, predsjednica Robert F. Kennedy fondacije za ljudska prava Kerry Kennedy i specijalni savjetnik Generalnog Sekretara UN-aa, Jeffrey Sachs, te Željko Komšić, Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U uvodnom izlaganju na panelu posvećenog novim izazovima za Balkan i novo liderstvo EU, Lagumdžija je stavio akcenat na potrebu da se ključni akteri mobiliziraju na izazove Novog Naratica i Vizije Zapadnog Balkana u skladu sa Agendom 2030 UN samoodrživih razvojnih ciljeva.

“U tom svjetlu EU ima geostrateške razloge da ubrza euroatlantske integrativne procese Zapadnog Balkana, jer u narednoj dekadi će Evropa i Zapadni Balkan doći u istu situaciju. Biti integrisan ili podjeljen u novim sukobima i podjeljenim društvima“, istakao je Lagumdžija.

Na panelu su svoja iskustva i mišljenja razmjenili Zoran Zaev, Premijer Sjeverne Makedonije, Ekaterina Zaharieva, zamjenica Premijera i Ministra vanjskih poslova Bugarske, Danilo Turk, bivši predsjednik Slovenije i Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske.

Sa Kerry Kennedy su dogovoreni naredni koraci saradnje posvećene ljudskim pravima i obrazovanju novih generacija. Ponovni susret sa Nobelovcem Muhamad Yunusom je protekao u razgovoru o vještačkoj inteligneciji i novim tehnologijama te uticaju na samoodrživi razvoj. Organizovana je i panel diskusija sa Muhamedom Yunusom i Kaliash Satyarhiem, dobitnikom Nobelove nagrade za mir za posvećenost u zaštiti prava djece i njihovih sloboda od izrabljivanja.

Lagumdžija je učestvovao u radu Savjeta međunarodnog kongresa za upravljanje vještačkom intelegencijom koji treba da se održi 2020 godine.

Kongres treba da okupi predstavnike vlada, poslovne i naučne zajednice te nevladinih organizacija na platformi uspostavljanja globalnih principa i uspostavi institucija u službi razvoja vještačke inteligencije usmjerene na samoodržive razvojne ciljeve i ukupni progres.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad