Race for the Cure: 100 posto prikupljenog novca ide na besplatne preglede

N1

One koje su preživjele rak dojke, članovi porodica, prijatelji - oni kojima je stalo da se smrtnost od raka dojke u Bosni i Hercegovini iskorijeni, danas su se okupili na Trgu BiH. Simbolično su istrčali "Race for the Cure" - "trku za ozdravljenje".

“Ja mislim da smo oborili rekord od 9.000. – Šta će biti sa novcem koji bude danas prikupljen? Kao i svake godine 100 posto prikupljenog novca ide na besplatne preglede i paketiće prve pomoći”, kazala je Nejla Hasić, Think Pink – Zajedno smo jedno.

Među hiljadama okupljenih stotine su preživjele kancer dojke. Lako ih je bilo prepoznati, po širokom osmijehu i ljubičastim detaljima.

Kao što je nama bila značajna ta podrška od porodice i prijatelja. Sada kada vidimo ovoliki broj da su došli da podrže nas oboljele, to nam mnogo znači. Naravno da ćemo mi u toj situaciji bilo kome pomoći“, rekla je Agnesa Peco.

Za izlječenje su prvo trčali najmlađi, a onda rame uz rame u ljubičastim i bijelim majicama žene i muškarci.

Dva su cilja ove utrke: dati podršku onima koje preživljavaju ili su preživjele rak dojke, ali i poručiti da niko nije izuzetak, te da karcinom dojke može pogoditi bilo koju ženu na svijetu.

Da žene podignu tu svijest da idu ljekaru, ne kada ih zaboli, nego zna se kada, jednom godišnje ultrazvučni, svako dvije godine mamografski, godišnje ginekološki i svakog mjeseca samopregled dojki“, istakla je Maja Memić, preživjela karcinom dojke.

Utrku za život podržao je i veliki broj kompanija. Jedna od najmnogobrojnijih ekipa bila je Telemachova. Dio ove ekipe je Hajdi Mostić. U Race for the cure učestvuje dvanaesti put.

Telemach tim već tradicionalno nekoliko godina u nizu hrabro stoji sa ovim hrabrim ženama. Svakog od nas je dotakla ova bolest i danas i šetamo i trčimo upravo zbog njih koje to više ne mogu“, poručila je.

Zahvaljujući Race for the Cure prošle godine 1.300 žena u BiH dobilo je besplatne mamografske preglede. Do kraja godine biće podijeljeno 1.400 paketa za novooperisane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad