"Republika Srpska najbolji prijatelj Izraela u Evropi"

Vijesti 30. sep 201910:32 > 10:32
JACK GUEZ / AFP

Predsjednik Društva izraelsko-srpskog prijateljstva iz Jerusalima Michael Freund izjavio je da i danas vjeruje da je bh. entitet Republika Srpska najbolji prijatelj Izraela u Evropi, te da Srbija "raste u očima Izraelaca u različitim oblastima".

“To je još jedan izraz bliskih odnosa između Jevreja i Srba”, rekao je Freund za beogradsku Politiku”

Freund, koji je i novinar Jerusalem posta i autor knjige o Srbiji i Srbima “Fundamentalno Freund”, navodi da raste interesovanje Izraelaca za duboke historijske veze dva naroda i podsjeća da je Srbija prva zemlja koja je 1917. godine priznala Balfourovu deklaraciju i buduću državu nazvala Izrael.

Istakavši da je “pitanje Kosova savršen primjer nečega što Srbija i Izrael imaju zajedničko”, Freund je naglasio da Srbija ima svako pravo da postojano brani suverenitet i da ne treba da poklekne pod pritiscima.

“Za Srbe je Kosovo kolijevka vaše civilizacije i veliki dio međunarodne zajednice ignoriše historiju, istinu i zove vas okupatorima. Slično tome, za Izrael i jevrejski narod, Jerusalim, Judeja i Samarija /koju svijet zove Zapadna obala/ su kolijevka naše civilizacije”, rekao je Freund.

Napominjući da je mnogo pritisaka iz međunarodne zajednice da Tel Aviv promijeni stav o nepriznavanju Kosova, Freund je istakao da Izrael stoji uz Srbiju u ovom pitanju i vjeruje da će tako biti i dalje.

Freund, koji već nekoliko godina piše o Jasenovcu, istakao je da pokušaji da se izvrši revizija historije ne smiju da uspiju i da nikada nije kasno boriti se za vidljivost događaja od prije osam decenija.

On je naveo da mnogi u Izraelu ne znaju za Jasenovac, “Auschwitz Balkana”, te da je zato značajno da ono što se desilo u Jasenovcu ne bude zaboravljeno, izbrisano i minimalizovano.

“Ukoliko dignemo ruke od svega, onda će revizionisti uspjeti u onome što rade. Moramo da udvostručimo naše napore da obrazujemo javnost, nastavljajući da objavljujemo istinu, a tome će doprinijeti i međunarodna konferencija posvećena Jasenovcu koja će 19. novembra biti održana u Jerusalimu“, rekao je Frojnd.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad