Vele: Ukoliko dozvolimo da se silom uređuju mediji, ulazimo u zonu mraka

Vijesti 30. sep 201912:18 > 12:23
N1

Novinari iz više redakcija u Bosni i Hercegovini održavaju danas mirne proteste u Sarajevu, nakon sve češćih pritisaka na medijske radnike u zemlji.

Grupa navijača FK Sarajevo prisilili su u petak navečer novinara portala Radio Sarajevo da izbriše tekst o navijaču tog kluba koji je u Bjelorusiji uhapšen i osuđen zbog posjedovanja droge. Samo nekoliko dana ranije novinarka Oslobođenja Gordana Katana iz Banjaluke bila pod snažnim pritiscima zbog stavova koje je na račun nekih vladajućih političara iznosila na svom privatnom Facebook profilu.

Novinari su se danas u podne okupili ispred sjedišta FK Sarajevo u Titovoj ulici u Sarajevu odakle će krenuti prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a nakon toga i prema Parlamentu BiH tražeći veću zaštitu za medijske radnike.

“Želim da izrazim zahvalnost svim kolegama na podršci. Napad na portal Radio Sarajevo je samo povod okupljanja, ovo je izraz podrške i svim drugim kolegama diljem BiH, za kolegicu Gordanu Katanu, Melihu Smajkić, Vladimira Kovačevića iz Banjaluke… Ovo društvo mora poslati poruku da osuđuje napade na novinare”, kazao je Faruk Vele, član Uredničkog kolegija portala Radio Sarajevo.

Kako je naveo, moraju se stvoriti pretpostavke da naše društvo omogući medijske slobode.

“Ukoliko dozvolimo da se silom uređuju naši portali, televizije, novine, ulazimo u zonu mraka i jako će teško biti raditi naš posao, a svakog dana u BiH je teže raditi ovaj posao. Hoćemo u centru Sarajeva da kažemo ‘državo, zaštiti nas”, naveo je Vele.

Ovo je drugi protest novinara u Sarajevu u posljednjih godinu dana, nakon što su novinari u augustu prošle godine protestovali zbog napada na kolegu Televizije BN Vladimira Kovačevića iz Banja Luke.

Zabilježeni su i drugi slučajevi ugrožavanja prava novinara u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad