Denis Zvizdić o odnosima s Hrvatskom: Niko nije važniji od komšije

Vijesti 30. sep 201914:54 > 15:08
N1

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH je nakon sjednice proširenog Kolegija Predstavničkog doma komentarisao je odnose između BiH i Hrvatske, kazavši da su protekle izjave koje dolaze od zvaničnika te zemlje - plod početka predizborne kampanje u toj zemlji.

Ipak, kazao je da je Hrvatska u proteklom periodu bila značajna podrška BiH na njenom evropskom putu.

“Većina izjava koje čujemo unazad nekoliko mjeseci su plod početka izborne kampanje u Republici Hrvatskoj, pokušaj dobijanja birača koji u ovom slučaju dolaze iz BiH. Što se tiče Hrvatske, ja mogu svjedočiti sa pozicije funkcije koju sam obavljao kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH – Hrvatska je bila snažan zagovornik evropskih integracija BiH, značajno je pomagala i otvarala brojna vrata za susrete. Zajedno sa nama utjecala je na dinaminiziranje procesa EU integracija. To pokazuje komšijski odnos”, kazao je Zvizdić.

Ali…

“S druge strane, imamo probleme među kojima ističem da nije ratificiran ugovor o granici, što je prvi znak dobrih odnosa. Imamo pitanje imovine, Buško jezero, Pelješki most, Trgovsku goru. Očekujemo da bi Hrvatska s jedne strane trebala da pošalje dobrosusjedske poruke, a treba da poštuje odredbe međunarodnog prava i konvencije. Očekujemo to – da poštuje međunarodno pravo i koncencije. Imamo 1.000 kilometara zajedničke granice, niko nije važniji komšiji od komšije. To bi trebalo da prethodi svim izjavama kada dužnosnici Hrvatske govore o BiH”, kazao je Zvizdić.

Na konferenciji sa medije – Zvizdić je govorio i o problemu Trgovske gore, kazavši da ako ta lokacija bude odabrana za odlaganje radioaktivnog otpada – to bi značilo ugrožavanje zdravlja ljudi koji žive u tom pojasu od 800 metara linije.

“Ako budemo u konačnici dovedeni u tu situaciju iskoristit ćemo ono što nam pružaju odredbe međunarodnih konvencija”, rekao je Zvizdić – kazavši da ne isključuje mogućnost međunarodne arbitraže.

On je napomenuo da je Trgovska gora nije konačna lokacija, nego samo jedna od predloženih.

Zvizdić je istakao da uskoro očekuje sastanak oba Doma Parlamentarne skupštine BiH sa članovima Predsjedništva BiH – te se nada pozitivnim zaključcima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad