Goran Miraščić, Adnan Smailbegović i Una Bejtović u Novom danu

Vijesti 30. sep 201915:09 > 15:12
N1

U Novom danu sutra gledajte:

Zaposlenici s primanjima do 800 KM biće oslobođeni plaćanja poreza na dohodak – nova je mjera Vlade FBIH kojom planiraju rasteretiti privrednike. Ekonomisti i poslovna zajednica jedinstveni u ocjeni da je ukidanje dohotka do određenog iznosa dobar potez, ali ne na način kako je to predloženo. O detaljima plana Vlade FBIH da rastereti privrednike za Novi dan sutra govori Goran Miraščić, savjetnik premijera FBIH i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Alma Zadić je prva Bosanka u austrijskom parlamentu. Rođena je 1984. godine u Tuzli, a sa 10 je izbjegla sa roditeljima u Austriju. Prije ulaska u politiku radila je kao advokat u međunarodnoj trgovačkoj advokatskoj kancelariji u Londonu. S Almom razgovaramo o održanim izborima u Austriji, pobjedi Sebastiana Kurtza i mogućim koalicijama.

Napad na redakciju portala Radio Sarajevo je u fokusu dnevnih novina, ali i naše rubrike press. Kenan Kešmer, urednik Dnevnog avaza, govori o novinarskoj kolegijalnosti i zaštiti novinara. Svoja prava novinari su jučer tražili na protestima. Hoće li ih i ostvariti?

Potpisane su koncesije i započet proces traženja dozvole za izgradnju još 186 hidroelektrana i gotovo sve su također razmjerno male snage. Trenutno je u izgradnji širom BiH deset takvih. Jesu li Bosni i Hercegovini potrebne tolike nove hidroelektrane? Priroda ili energija – šta je važnije, za Novi dan pojasnit će Nina Kreševljaković iz Arhus resursnog centra u Sarajevu.

59. Internacionalni teatarski festival MESS počeo je u protestnom duhu. Festival je otvoren u Narodnom pozorištu video-muzičkim performansom “Fluidnost života”, a nagrade ovogodišnjeg izdanja dodijelit će naredne godine u znak protesta zbog odluke Federalnog ministarstva kulture i sporta da MESS-u smanji sredstva. Una Bejtović naša je gošća.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, oko 14 posto stanovništva u BiH starije je od 65 godina. Najveći problemi s kojima se susreću stare osobe su narušeno zdravlje, nedovoljna primanja i usamljenost. Sutra je međunarodni dan starih osoba. Čime se pripadnici treće životne dobi u BiH bave, kako provode vrijeme? Donosimo priču iz Mostara.

Minela Jašar Opardija je sa vama od 7 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad