Uspješno okončan postupak reakreditacije Univerziteta u Sarajevu

Vijesti 30. sep 201915:59 > 16:01
N1

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo je 10. septembra Rješenje o institucionalnoj akreditaciji visokoškolske ustanove 'Univerzitet u Sarajevu'.

Na osnovu tog rješenja Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine donijela je 19. septembra Rješenje o upisu ‘Univerziteta u Sarajevu’ u Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Kako podsjećaju iz Službe za odnose s javnošću UNSA, Univerzitet u Sarajevu podnio je zahtjev 18. marta ove godine (u skladu s propisanom procedurom) Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za institucionalnu reakreditaciju, koji je Ministarstvo dostavilo Agenciji.

“Agencija je 15. maja 2019. godine imenovala Komisiju stručnjaka za akreditaciju koju je činilo pet članova od kojih su dva predstavnika akademske zajednice, jedan međunarodni stručnjak, predstavnik privrede i prakse te student (prof. dr. Sead Pašić, predsjednik, prof. dr. Dejan Bokonjić, prof. dr. Dražan Kozak, Boris Ćurković i Amer Mujičić)”, navodi se.

Postupak eksterne evaluacije Univerziteta u Sarajevu provela je Komisija od 12. do 14. juna i sačinila Izvještaj o eksternoj evaluaciji. Na osnovu tog izvještaja Agencija je uputila (2. septembra) Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Preporuku o akreditaciji Univerziteta u Sarajevu.

Na osnovu te preporuke kao i propisanih uvjeta Ministarstvo je 10. septembra donijelo Rješenje o institucionalnoj akreditaciji visokoškolske ustanove ‘Univerzitet u Sarajevu’, čime je uspješno okončan postupak reakreditacije Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitet u Sarajevu je u organizacionom pogledu, velika i složena javna ustanova čiju osnovnu strukturu čini trideset organizacionih jedinica – dvadeset i pet fakulteta i akademija i pet instituta, punopravnih članica Univerziteta, interno organiziranih unutar šest vijeća grupacija nauka/umjetnosti iz društvenih, humanističkih, medicinskih, tehničkih, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka te umjetnosti.

“Opredjeljenje Univerziteta je da bude autonomna akademska zajednica nastavnika istraživača, umjetnika i studenata, inkorporirana u međunarodnu univerzitetsku i akademsku zajednicu. Univerzitet nastoji kontinuirano jačati ulogu odgovorne institucije unutar društvene zajednice u kojoj djeluje, te osigurati ulogu prepoznatljivog središta naučnog i umjetničkog rada koje okuplja timove domaćih i međunarodnih stručnjaka i umjetnika oko projekata relevantnih u domaćem, regionalnom te širem društvenom kontekstu i okruženju”, ističe Službe za odnose s javnošću UNSA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad