Komšić vs. hrvatski vrh: Predizborna kampanja HDZ-a ili nešto drugo

Vijesti 30. sep 201918:39 > 19:04
N1

Trgovska gora samo jedno od brojnih otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske čiji diplomatski odnosi odavno nisu bili na na nižem nivou. Krivo prenesena izjava Željka Komšića o hrvatskom negiranju genocida u Drugom svjetskom ratu, izazvala je brojne reakcije kojima je ponovno označen nelegitmnim predstavnikom naroda. Sam Komšić kaže kako je izjava krivo prenesena, dok se predsjedavajući Vijeća ministara, ali i šef bh. diplomacije slažu kako je u pozadini predizborna kampanja u Republici Hrvatskoj.

Za vrh Republike Hrvatske, Željko Komšić je nelegitiman, nije izabran voljom naroda, pa stoga to što govori nema težinu iako se radi o članu Predsjedništva susjedne države. Izjavu iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom Komšić dodatno potvrđuje ove navode, pridružio se i ministar za vanjske poslove i evropsku politiku koji je potvrdio stav hrvatske predsjednice.

I u hrvatskom SDP-u ocjenjuju da je Komšić pretjerao, no za razliku od dužnosnika HDZ-a, predsjednik Davor Bernadić upozorava kako se radi o relativizaciji zločina, a ne negiranju.

Iz ureda Željka Komšića u međuvremenu je demantirana vijest hrvatske novinske agencije, odnosno kako je navedeno, senzacionalistički naslov prema kojem Komšić optužuje hrvatsku politiku, a ne pojedince da negiraju zločine genocida, dok sam Komšić navode hrvatskog vrha nije želio komentirati.

Ostale reakcije u BiH mogle bi se svesti na ocjenu kako je u Hrvatskoj počela predizborna kampanja

Odnosi Zagreba i Sarajeva daleko su od bilo kakve idile. Direktna, diplomatska komunikacija gotovo da i ne postoji, a stvari su se usložnile dolaskom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH koji se javno označava nelegitnim, referirajući se tako na politiku HDZ-a. A tu su i otvoreno zagovaranje za izmjene izbornog zakona, po receptu HDZ-a BiH, cijeli niz u najmanju ruku gafova o radikalnoj islamizaciji, te brojna otvorena pitanja između dvije zemlje.

Podsjetimo, Komšić se i protekle sedmice pred Općom skupštinom UN-a žalio na susjede, koje je optužio za uplitanje u unutarnju politiku BIH .

“Radi partikularnih politika naših susjeda povremeno smo svjedoci njihovih aktivnosti za ostvarenje njihovih političkih interesa unutar BiH, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro jer ne doprinosi razvijanju željenih dobosusjedskih odnosa”, kazao je komšić.

Treba podsjetiti i na još jednu izjavu, zapravo priznanje Bakira Izetbegovića na kongresu SDA polovinom septembra kako su se loši odnosi godinama gurali pod tepih i sada dolaze na naplatu.

Govor Željka Komšića na Generalnoj skupštini UN-a Hrvatska je odbacila optužbe uz poruku da se primi posla. Milorad Dodik, s druge strane, ponovio je ono što su kazali i Hrvati da njegov kolega u nije legitiman kao ni njegovi stavovi, jer nisu usaglašeni u Predsjedništvu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad