Dodik: Netačne tvrdnje o namjeri da se ne ide na Chiracovu sahranu

Vijesti 30. sep 201920:20 > 01. okt 2019 07:48
N1

Kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika je jučer saopštio da je član Predsjedništva Šefik Džaferović danas bio u Parizu na komemoraciji nekadašnjem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu bez saglasnosti svih članova Predsjedništva BiH.

U saopštenju se navodi da je nota Ambasade Francuske u BiH sa pozivom na komemoraciju došla u Predsjedništvo BiH i u kabinet člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, poslije čega su kabineti druga dva člana državnog Predsjedništva, bez usaglašavanja, organizovali putovanje Džaferovića.

“Džaferović je na put otišao jučer i čak se u Beču sastao s hrvatskim članom Predsedništva Željkom Komšićem”, piše u saopštenju Dodikove službe.

Iz Dodikovog kabineta naveli su da reaguju na “netačne i tendeciozne navode” pojedinih medija da se on protivio da bilo ko u ime Predsjedništva BiH ide na komemoraciju Chiracuu, dodavši da je sve učinjeno “sa očekivanjem da kabinet srpskog člana samo pokrije već donijetu odluku”.

“To smatramo nekorektnim. Smatramo nedostojnim to čime se koriste pojedini mediji, ali i politički akteri koji ne prezaju od toga da čak i od sahrane bivšeg predsjednika jedne strane države prave senzaciju”, piše u saopštenju iz Dodikovog kabineta.

Portal Klix.ba objavio je kako je Dodik navodno pokušao da izazove međunarodni skandal svojim protivljenjem da bilo ko u ime Predsjedništva BiH prisustvuje komemoraciji u Parizu.

“Skandal i ogromnu sramotu za državu Bosnu i Hercegovinu spriječili su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, te je nakon konsultacija kabineta Džaferovića i Komšića odlučeno da Džaferović otputuje u Pariz”, navodi se u tekstu na portalu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad