Salkić: Presuda u slučaju Fate Orlović ohrabrenje, nadam se uklanjanju crkve

Vijesti 01. okt 201914:53 > 14:56
N1

Presuda koja nalaže uklanjanje nelegalno sagrađene crkve na privatnom posjedu je veliki poticaj u jačanju međunacionalnih odnosa u ovom dijelu naše domovine. Iskreno se nadam njenom brzom provođenju i potpunom zadovoljavanju pravde - ocijenio je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

To, kako dodaje, nije jedini slučaj kršenja prava Bošnjaka u tom entitetu.

“Slučaj nelegalno izgrađene crkve u Konjević-Polju je samo jedan od primjera kršenja prava Bošnjaka u bh. entitetu RS. Brojni su i drugi slučajevi poput zabrane izučavanja bosanskog jezika i nepoštivanja zapošljavanja po popisu iz 1991. godine”, kazao je Salkić.

Navodi da je presuda veliko ohrabrenje svima onima koji tragaju za istinom i pravdom, te poruka da ustraju u svojoj borbi i da ne odustaju.

Za svaku pohvalu je upornost porodice Orlović u borbi za svoju imovinu, ali i za istinu i pravdu.

Presuda je također, kako kaže, snažna i vrlo jasna poruka da će sve vlasti u Bosni i Hercegovini morati poštovati ljudska prava i presude, ukoliko želimo postati dio evropske zajednice.

Pozvao je vlasti da poštuju ustave, presude i prava građana, te da rješavaju probleme koji su nastali od početka procesa povratka.

“Jer, ukoliko se pravda ne zadovolji, građani će svoja prava, kao i u ovom slučaju, tražiti pred međunarodnim pravosudnim institucijama”, ukazao je Salkić.

Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio da je izgradnjom crkve na zemlji Fate Orlović prekršena Evropska konvencija o ljudskima pravima.

Sud je posebno utvrdio da vlasti ne poštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kada je naloženo potpuno vraćanje zemlje, a navode da vlada nema nikakvo opravdanje zbog neaktivnosti, koje je ozbiljno narušilo imovinska prava podnositelja zahtjeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad