Međunarodni dan kafe: Nekada je bila ćeif, a danas?

Vijesti 01. okt 201915:57 > 19:50
N1

Međunarodni je dan kafe, čarobog napitka čija riječ dolazi iz tropskih krajeva na jugu Afrike i Azije, pripremanjem mljevenog zrna istoimene višegodišnje žbunaste biljke. Od Jemena i Arabije, pa preko Istanbula i duž Balkanskog poluostrva, sa Osmanlijama je stigla i do sarajevskih mahala.

Trideset godina stara sarajevska pržionica kafe. Kažu – staro tradicionalno mljevenje kafe ”na mlin” odavno je iščezlo. Sad određene mašine preuzimaju većinsku ulogu u kreiranju te posebne arome.

“Tucalo se ručno. To je više kao uspomena na staro mljevenje, na tradiciju koja je bila prije ovih mlinova. Tempo je veliki života pa slabo svijet ima vremena za takvu vrstu”, kazao je Džemal Halilbašić, vlasnik pržionice kafe.

Za pripremu prave, tradicionalne, bosanske kafe koristi se šerbetnjak, ibrik ili neka druga posuda u kojoj se voda zagrijava dok ne proključa. Nakon toga se u mlinu samljevena istucana kafa naspe u džezvu te zalije proključalom vodom.

“Ručno bi se samelji kafa pred svako pravljenje, okupilo bi se i pila bi se kafa, a ne kao danas u žurbi ‘s nogu’. To je to. Tako da se s vremenom promijenila i tradicija”, pojasnio je Halilbašić.

Prva jutarnja kafa, koja se pravi jačom, kako bi se čovjek razbudio, zove se ”razgalica”. ”Razgovoruša” je prijepodnevna kafa, koja se pije kako bi se potaklo druženje i razgovor. A, predvečer se u miru i tišini pije ”šutkuša”. Sa ”dočekušom” se dočekuju gosti, dok je ”sikteruša” pristojan i ljubazan znak da je vrijeme da gosti krenu njihovim kućama. U stara vremena je bila ćeif, ali da li je i sada?

Evo šta su nam kazali prolaznici:
“Najbolja je ona jutarnja, sa dobrim društvom i dobrim prijateljem. Ili sa finom damom. Dobra je i dočekuša”;
“Kafa je najbolja stvar na cijelom svijetu. Tako specijalnu kafu možete naći u Sarajevu”;
“Malo iglenišem sa jaranom, pričamo, pijemo kafu, baš ćeifimo specifično iz fildžana.
“Da li ćeifim – kako kad. Zavisi ako imam posla onda to za čas”.

Tradicionalna, bosanska kafa je džezva, fildžan, čaša vode, kocka šečera, rahat lokum te dobro društvo i tek onda, kako kažu, pravi merak može početi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad