Istražili smo: Šta je glavni uzrok brojnih saobraćajnih nesreća u BiH

Vijesti 01. okt 201918:18 > 19:27
Ilustracija

Iako je smanjem broj saobraćajnih nesreća u ovoj godini u odnosu na prošlu u Kantonu Sarajevo, posljednjih mjesec dana zabilježene su brojne saobraćajne nesreće širom BiH. Pooštravanje kazni za vozače donijelo je nekog efekta, ali i struka i policija smatra da vozači ne pridržavaju dovoljno propisa.

Samo u posljednjih mjeseca dana brojni su naslovi crne hronike o saobraćajnim nesrećama.

Mnogo poginulih i povrijeđenih. Jedna od nastravičnijih nesreća dogodila se jučer u Hadžićima u kojoj su poginule tri osobe među kojima i beba. Inače, u prvih 9 mjeseci ove godine 11 osoba je smrtno stradalo na području Kantona Sarajevo. Također ove godine zabilježene su 5.962 saobraćajne nesreće, što je 296 nesreća manje u odnosu na prošlu godinu. Mnogo je uzročnika nesreća, a na pitanje da li je pooštravanje kazni vozačima u saobraćaju dalo rezultate, iz MUP-a KS odgovaraju.

“To je dalo efekta. Međutim kad su u pitanju saobraćajne nezgode, vi pored tih prekršaja odnosno ponašanja vozača ili drugih učesnika u saobraćaju, čije ponašanje dovede do uzroka saobraćajne nesreće, vi morate imati u vidu još nekoliko činjenica. To je stanje infrastrukture, odnosno ulica i puteva na području KS”, kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP KS.

Stepen motorizacije nadišao je lošu infrastruktura tvrdi vještak saobraćajne struke – Ševal Kovačević. Dodaje da na mnogo mjesta nema zaštitnih ograda, neobilježene crne tačke, nedovoljna izgrađenost traka za spora vozila na usponima.

“Ovdje je jedna katastrofalna situacija. Vi imate oko 39 hiljada saobraćajnih nezgoda godišnje, imate 6-7 hiljada povrijeđenih. Imate oko 350 poginulih. Najveća grobnica stanovništva od svih traumatskih smrti koje se dese na kugli zemaljskoj oko 36% strada u cestovnom saobraćaju”, istakao je Ševal Kovačević, sudski vještak saobraćajne struke.

Zbog toga iz MUP-a KS apeluju na vozače da se pridržavaju saobraćajnih propisa i da posebno izbjegavaju korištenje mobitela prilikom upravljanja motornim vozilom.

Koristite sigurnosni pojas u svom automobilu. I nemojte koristiti mobilne telefone, jer su oni u posljednje vrijeme jedni od najčešćih uzročnika saobraćajnih nesreća. Pazite na sebe i druge vozače u saobraćaju, budite strpljivi i vozite oprezno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad