Slučaj turskih državljana u BiH: Političko ili pravno pitanje

N1

Na slučaj turskih državljana osvrnuo se i prvi čovjek Predsjedništva BiH. Kaže da bi ova institucija trebala razmotriti slučaj. O istom slučaju oglasio se i UN-ov povjerenik za migracije, poručuje da postoji mogućnost da se slučaj "kasnije obuhvati", no bez objašnjenja šta to konkretno znači.

Tri mjeseca od posjete turskog predsjednika, za četiti turska državljana nije produžen boravak u BiH. Da li se radi o političkoj, ili pravnoj odluci?

N1

“Nikada se to tako direktno ne traži, to se ne kaže dajte. Nego se to otprilike postavlja na slijedeći način, to je tačno gospodin Erdogan je rekao da ovdje postoje pripadnici organizacije FETO koja je u Turskoj proglašana terorističkom, i da se nada da BiH neće ugroziti svoje odnose zbog njih”, kazao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Zbog čega su donesene odluke o neprodužavanju boravka u Predsjedništvu, kaže Komšić, nisu upoznati.

“Očigledno je da je riječ o pitanju koje ulazi u domen vanjske politike i izaziva nedoumice u javnosti. (N1: Je li BiH sada u nezavidnom položaju?) Ako je sve urađeno po zakonu, onda nije, ako je urađeno mimo zakona, na osnovu neke vrste političkog zakona onda jeste”, pojasnio je.

Da je po strani političko, a ne pravno pitanje upozorava advokat odbrane turskih državljana, koji se nada da će Sud BiH u upravnom postupku odlučiti suprotno.

“Jasno je da je zahtjev Turske da se ovi ljudi procesuiraju, da im se onemogući kretanje u Evropi, i da se na neki način indirektno prisile da budu deportovani u Tursku, predstavlja ne pravni, već jedan politički slučaj”, istakao je Nedim Ademović, advokat odbrane.

Međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava u BiH za sada ćute. Povjerenik UN-a o cijelom slučaju danas samo kratko.

“Samo sam juče kratko čuo o tome na jednom sastanku tako da neću u ovom trenutku moći o tome da govorim, a što se tiče građana turske, postoji mogućnost da se to kasnije obuhvati”, kazao je Filipe Gonzalez Morales, povjerenik UN-a.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić nije želio komentarisati slučaj. Kaže, čeka konačnu odluku Suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad