Hadžibajrić za N1: Znam neke stvari koje su iza kulisa

Vijesti 01. okt 201918:45 > 19:06
N1

U nedjelju je održan prvi Kongres Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) na kojem je dopunjen Statut stranke koji definira djelovanje stranke u šest bosanskohercegovačkih regija, s posebnim akcentom na općine i gradove koji su najbliži i najviše čine za život običnog građanina. Za predsjednika je potvrđen Ibrahim Hadžibajrić, koji je bio gost N1.

Koalirati ili ne sa SDA?

“Ja sam bio kandidat za načelnika ispred SDA, dakle Opštine Stari grad kada sam pobijedio. Tada sam imao 50 posto više glasova, kao neko ko se nikada nije bavio politikom. 2012. sam izašao, mislim da sam bio među prvim koji je javno izašao i rekao da od tog momenta nije član SDA. Kada su me mnogi smatrali ludim i blesavim, to je ipak davno bilo. Kasnije su se počele dešavati neke druge stvari”, kazao je Hadžibajrić i dodao:

“Kada sam se dogovorio sa gospodinom Radončićem, rekao sam da ću biti kandidat ispred SBB-a. Kada je pokrenuta afera protiv Radončića 2015. godine i kada je otišao, rekao sam da ne želim biti zajednički kandidat. Kako bih bio, ako sam već bio kandidat ispred SDA”.

Cilj NBL-a suprostavljanje vladajućim partijama?

“Ratni period ne treba uzimati u obzir, ali od 1996. uz manje-više promjena, tu je uglavnom SDA gdje smo jednostavno doživjeli da mi sada državu BiH “moramo braniti od RS”, dok prije sedam-osam godina nije bila takva situacija. Stvari su se okrenule i došli smo u čudnovatu situaciju i to bih želio da se više potencira. Sviđalo se to nekome ili ne, dok je bio Predsjedavajući Predsjedništva bio Haris Silajdžić mi znamo kako su se stvari odvijale po tom pitanju. Donji prag se ne bi smio spuštati i preko nekih stvari se više ne može preći i ne smiju dozvoliti”, kazao je Hadžibajrić.

Vi ste od 1995. na rukovodećim pozicijama?

“Ja sam vam sada rekao, što se tiče nekih funkcija kada je u pitanju obnašanje kroz stranku, to nema nikakve veze. Ja sam član SDA bio od 1990. godine”, kazao je.

To što ste bili na pozicijama nema veze sa SDA?

“Apsolutno ne”.

Šestorka u KS? Slučaj Konaković i Bogunić?

“Znam neke stvari koje su iza kulisa i čisto sumnjam da je Dino involviran u takve stvari. Nije to baš tako kako se željelo predstaviti”.

Zornić? Jeste li znali za slučaj?

“Apsolutno da sam znao. To su unutarstranačke stvari, vjerujte da ja iskreno moram reći, uopšte nisam obraćao pažnju na takve stvari. To je nešto isplivalo. To je bilo prije 20 i nešto godina. Povlačilo se to po medijima”.

Pogledajte video kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad