Arnaut o presudi u slučaju Orlović: Ako se ne sprovede, neko će ići u zatvor

Vijesti 02. okt 201909:14 > 09:16
N1

Postoje nadležni općinski i entitetski organi i ukoliko odgovorna osoba ili osobe u tim organima postupe protivpravno oni će, ako bude prave države, ići u zatvor, kazao je za N1 zastupnik SBB-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine, pravnik Damir Arnaut, koji je komentarisao presudu u slučaju Fate Orlović.

Jučer je Evropski sud za ljudska prava donio presudu kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju. Ko će sprovesti presudu?

Prije svega želim čestitati gospođi Fati Orlović i njenoj porodici. Imala je jako mnogo odricanja da bi došla do uspjeha. Sa pravnog gledišta, presuda je jako jednostavno. Radi se o uzurpaciji privatne imovine. Sličnu situaciju smo imali i sa Ilijazom Pilavom, kojeg sam zastupao, čiji je slučaj sa pravne strane također jednostavan. Trebalo nam je 10 godina da dokažemo da Pilav ne može biti član Predsjedništva BiH zbog onog što jest po nacionalnosti i još uvijek nije došlo do implementacije presude. Što se tiče slučaja nane Orlović, ovdje će neko otići u zatvor ukoliko ne dođe do implementacije. Postoje nadležni općinski i entitetski organi i ukoliko odgovorna osoba ili osobe u tim organima postupe protivpravno oni će, ako bude prave države, ići u zatvor. Ovdje su šanse za implementaciju mnogo veće jer je odlukom iz Strasbourga ovo sad u nadležnosti države.

Da li je nezavisno pravosuđe u BiH?

Nije. Isto je rekao šef Misije OSCE-a Bruce Berton kada je odlazio iz BiH. Obično funkcioneri iz međunarodne zajedncie kada odlaze šalju najvažnije poruke koje su obilježile njihov mandat. Činjenica da je Berton u posljednjem intervjuu izabrao da govori o nepostojanju nezavisnosti pravosuđa pokazuje da ta ocjena stoji.

Kakvo je danas vaše mišljenje o Aprilskom paketu?

Aprilski paket je imao jednu manu da ukoliko se nakon tri kruga glasanja ne izabere predsjednik ili premijer, koji se biraju u Parlamentu, raspušta se kompletan Parlament do novih izbora. To je bila jedna fatalna greška i ubačena je u posljednji čas u jedan dobar paket. Meni je žao što je ubačeno. Zaista je nemoguće u ovakvoj situaciju govorit da li sam za ili protiv. Iznenadili su me ataci na ovaj prijedlog, posebno od ljudi koji ništa nisu predložili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad