Evropa nema park kao što je Sutjeska, a želimo je uništiti?

Vijesti 22. apr 201517:46 > 19:26
N1

Nacionalni park Sutjeska najstariji je i najveći u Bosni i Hercegovini. Mjesto koje je nekada posjećivalo stotine hiljada turista, a sada samo 18 hiljada. Vlada Republike Srpske još se nije izjasnila hoće li povući koncesije za izgradnju mini hidroelektrana na rijekama Sutjeska i Hrčavka, u srcu Nacionalnog parka.

Ovo je mjesto rijetkih i endemskih vrsta. Mjesto gdje uživamo u prirodi prisjećajući se istorije i čuvene bitke na Sutjesci. Biser Nacionalnog parka je šumski rezervat prašume Perućica.

“Po svojim staništima i morfologiji vrsta dendologije i vaskularne flore, kojih je ovdje definisano blizu 2.600, predstavlja unikat u ovome dijelu Jugoistočne Evrope”, tvrdi Đorđe Vuković, zaposlenik Nacionalnog parka Sutjeska.

Priča o mogućoj gradnji malih hidroelektrana na području Nacionalnog parka, koja datira još od 2006., nije naišla na odobravanje mještana i poznavalaca prirodnih bogatstava Sutjeske. Oni o tome ne žele govoriti. Nadaju se da će priroda ostati netaknuta.

“Šteta bi bilo narušavati. Ovo što mi imamo, to nema niko. Sigurni budite, ovakvog parka nema u Evropi”, smatra Sreto Obradović, zaposlenik Nacionalnog parka Sutjeska.

No priča je tada naišla na odobravanje Vlade Republike Srpske koja je u jednom danu izdala preko stotinu koncesija. 

Više u prilogu Milice Vučetić.