Otvoreno Odjeljenje Pedijatrije, ali nedostaju ljekari specijalisti

Vijesti 02. okt 201916:42 > 16:46
N1

Nakon dva puta probijanog roka, presijecanjem vrpce svečano je otvoreno Odjeljenje pedijatrije Opće bolnice ''Prim dr. Abdulah Nakaš'' Sarajevo. U sam projekat, ne samo da je uloženo 2,4 miliona KM nego i veliki napor da se zaposli odgovarajući kadar. FBiH i KS sve manje ima ljekara specijalista pedijatrije.

Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš dobila je prvo Odjeljenje pedijatrije. Najsavremenija oprema, 15 kreveta, 9 pedijatara, 2 glavne i 16 pedijatrijskih sestara, dnevna bolnica te igraonica za djecu.

“Od danas naš grad posjeduje još jedno dječije odjeljenje. Do sad nikad nismo imali pedijatriju”, kazala je Amela Sofić, ministrica zdravstva KS.

“To će predstavljati jedno savremeno, pedijatrijsko odjeljenje koje se, praktično, sada svugdje u Europi sve više i više će morati dolaziti u našu zemlju”, istakao je ‘Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice.

No, potraga za onima koji trebaju da liječe djecu je, kažu, bila teška. Bosni i Hercegovini nedostaju ljekari specijalisti pedijatrije.

“Mi smo raspisali jedan konkurs za pedijatriju i na taj konkurs je javilo slovom i brojem – 2 doktora, a nama je trebalo 7. Kako dovesti još 6 doktora?”, pita se direktor Kravić.

Zdravstveno-statistički godišnjak FBiH za 2017. godinu u 2018. je pokazao da je broj doktora, specijalista pedijatrije u FBiH u 2017. godini iznosio ukupno 249 ili 7,4% od ukupnog broja svih specijalnosti.

“Mislim da je situacija vrlo loša i da prognoza uopšte nije dobra. Nažalost, došli smo u situaciju da već ostajemo bez kvalitetnog kadra, iskusnog kadra i ljekara početnika. Nažalost, u pedijatriji je to najgora situacija. Njih nemamo dovoljno i nema mogućnosti obzirom kakva je situacija trenutno da se to popravi nego će ići nagore”, kazao je Izet Hočko, pedijatar i sindikalac.

Za aktuelnu situaciju Hočko krivi kantonalnu vladu. S druge strane, iz ministarstva zdravstva KS kažu da su oni već poduzeli korake rješavanja.

“Preko 150 specijalizacija su obezbjeđene. Obezbjeđena su finansijska sredstva za svaku zdravstvenu ustanovu, a među njima je 18 pedijatrijskih specijalizacija za sve zdravstvene ustanove”, kazala je ministrica Softić.

“U mjestu kojem nema ljekara i učitelja neće biti ni stanovnika. Loša je poruka prema stanovništvu, ako nema dovoljno ljekara, a već ih nemam”, istakao je Hočko.

Za zaposlenje pedijatara prvog Odjeljenja pedijatrije Opće bolnice u glavnog gradu BiH, bilo je potrebno da se krene od Bihaća do Konjica, ali i ta brojka od 7 radnih mjesta je jedva popunjena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad