Još nisu povučeni svi sporni lijekovi koji sadrže ranitidin

N1

Lijekovi protiv bolova u želucu koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin poreizvedenu u laboratorijama kompanije Saraka povučeni su sa bh tržišta. Do povlačenja je Bosnalijekovog Ranibos i Hemofaromovog Ranitidin HF došlo je zbog sumnje da su potencijalno kancerogeni. Ekipa N1 uvjerila se kako sa tržišta još nisu povučeni svi sporni lijekovi, zbog čega je važno da korisnici obrate pozornost pri kupovini. Detaljne i točne informacije dostupne su na internetskoj stranici Agencije za lijekove BiH.

Iz Agencije za lijekove pojašnjavaju, nisu svi lijekovi na bazi sporne supstance ranitidin povučeni sa tržišta, samo potencijalno opasni.

“Došlo se do zaključka da bi trebalo povuči one lijekove čiji proizvođači koji u svom sastavu sadrže ranitidin proizvođača Saraca. Proizvođači ovog lijeka su Bosnalijek, Hemofarm i Nobel”, pojasnila je Tijana Spasojević, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ekipa N1 obišla je još šest apoteka. U tri smo pronašli i kupili lijek Ranibos. Dvije od tri kupljene kutije ovog lijeka su iz zabranjenih serija – 9728 i 9717. U jednoj smo pronašli Ranibos čija upotreba nije zabranjena.

“Naši direktni kupci, odnosno veledrogerije imaju svoju zakonsku obavezu da u predviđenom roku obavijeste svoje kupce, tj. apoteke, i Bosnalijek kao proizvođač nema uticaja na taj momenat obavještenja, niti na to da li je konkretna apoteka zaista ispunila svoju zakonsku obavezu”, kazali su iz Bosnalijeka.

U preostale tri apoteke dobili smo upozorenje, da je Ranibos, ali i drugi lijekovi koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin zabranjen. Čekaju odluku o lijeku Ranisan koji se na bh. tržištu još uvijek nalazi, a koji je u Srbiji iz istih razloga povučen.

“Ono što je važno naglasiti je to da trenutno ne postoje nikakve studije, niti neželjene reakcije, prijave defekta kvaliteta, koje bi ukazale na potencijalne štetne efekte ove supstance; kažem – to je jedna preventivna mjera”, kazao je Pavle Zelić, Agencija za lijekove Srbije.

Sporni lijekovi su povučeni na osnovu preporuke Evropske agencije za lijekove. I trenutno se utvrđuje da li su pacijenti koji su koristili lijekove sa onečišćenom supstancom u opasnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad