Pressing na N1: Zašto sudovi proganjaju novinare, a ne kriminalce

Vijesti 02. okt 201921:10 > 21:14
N1

Gosti Pressinga na N1, urednik Balkanske istraživačke mreže Slobodan Georgiev, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i urednik portala Gerila, novinar BN TV-a Vladimir Kovačević, pitali su se zašto sudovi proganjaju novinare, a ne kriminalce.

Hrvoje Zovko, gost iz Zageba, kazao je da je važno reći da suci tuže novinare.

“Jer kad vas sudac tuži, u nemogućoj ste situaciji Suci vas tuže zbog autoriziranih tekstova saborskih zastupnika. Suci bi morali slušati preporuke Evropskog suda za ljudska prava jer su i oni podložni novinarskoj kritici. Ne funkcionira slučaj zaštite. Imate slučaj da je u Zadru prošle godine novinar napadnut, a napadač je osuđen uslovno. Što vam to govori? Sezona lova na novinare je otvorena”, rekao je on i dodao da se ne može generalizirati u ocjeni da su sudovi produžena ruka politike.

Slobodan Georgiev je kazao da je najveća sramota za svakog novinara koji drži do onoga što radi da završi na sudu.

“Osim ako to nije planirao i ako je to jedini način da isterate ljude da govore o kontroverznim stvarima. Novinarima ne prija da budu tuženi. U Srbiji je institut tužbe protiv medija značajan. Imate stotine slučaja tužbi protiv medija, uglavnom protiv tabloida. Kazne su niske. Ima dosta opozicionih političara koji tuže tabloide non-stop. Imate male medije koje lokalni mediji tuže jer znaju da će ih na taj način iscrpeti. Kod nas se povezanost sudova i vlasti ne vidi na nivou da li će neko osuditi novinare. Ta povezanost se vidi na drugom nivou: u nepoštivanju tužilaštva i sudova. Gomila stvari ne dođe do sudova. U Tužilaštvu sede ljudi koji ne smeju da se bave svojim poslom”, rekao je.

Govoreći o ‘’lideru’’ među državama regije u napadima na novinare, Vladimir Kovačević smatra da su sve države kandidati za prvo mjesto.

“Odnos prema slobodi medija je odnos prema demokratiji u jednom društvu. Demokratska svijest svih ovih država je niskom nivou i tu leži suština problema”, naglasio j Kovačević.

Zovko je kazao da se Vlada Republike Hrvatske ponaša nekorektno.

“Vlada gospodina Plenkovića se ponaša nekorektno, a njegov odnos prema medijima je užasan. S bahatih pozicija se odnosi prema novinarkama i govori im da su slatke. Daleko od onoga što bi trebao jedan ozbiljan političar raditi u ustaljenoj praksi. Ni aktuelna predsjednica se ne može pohvaliti odnosima prema medijima. Danas je predstavila kandidaturu, a zabranila novinarima da postave pitanja”, dodao je Hrvoje Zovko u Pressingu N1 televizije..

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad