"Cijenimo konstruktivni pristup gospodina Zvizdića, ali on kasni već 12 mjeseci"

Vijesti 03. okt 201908:36 > 08:36
N1

Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, za N1 je komentarisao aktuelnu političku situaciju u BiH, uključujući činjenicu da vlast na državnom nivou nije formirana godinu dana od izbora.

Gostujući u Novom danu, Prodanović je kazao da je ta godina brzo prošla.

“Nespremnošću definisanih koalicionih partnera koji bi činili većinu na nivou institucija BiH da kompromisom dođu do rješenja koje je prihvatljivo za sve”, istakao je.

Govoreći o prijedlogu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denisa Zvizdića da se organizuje sastanak sa Predsjedništvom BiH kako bi se otkočio proces formiranja vlasti, Prodanović je kazao da je ovo neuobičajena situacija.

“Ako je svrha ovog sastanka da se odblokira proces, da Predsjedništvo konečno donese odluku i imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, to je dobra poruka. Ako je to samo skretanje pažnje javnosti i pokušaj kupovine vremena, mislim da to onda nema posebne svrhe. Cijenimo konstruktivni pristup gospodina Zvizdića, ali on kasni već 12 mjeseci”, kazao je.

Upitan je li izvjesno da Zoran Tegeltija neće biti mandatar za Savjet ministara, s obzirom na situaciju u Narodnoj skupštini RS u kojoj je smijenjen Senad Bratić, Prodanović je kazao da je Tegeltija kandidat SNSD-a.

“Emocije nisu saveznik u bilo kakvoj politici. Prije nego donesete odluku, trebate razmisliti koje su njene posljedice”, istakao je.

Prodanović je komentarisao i Programsku deklaraciju SDA, kazavši da bi bilo bolje da političke partije donose deklaracije koje su provodive.

“Niti jedna deklaracija nijedne strane, na osnovu ustavnog uređenja BiH, apsolutno nije provodiva”, kazao je.

Pojasnio je da se političke partije često provode aktivnosti koje mobilišu članstvo i potencijalne birače, pošto su u BiH česti izborni procesi.

“Često političari prodaju ono što je primamljivo. Često je za uho primamljivija nacionalna ili nacionalistička retorika, nego suštinske životne teme. Ljudi prodaju ono što imaju. Ali smatram bi konačno svi trebali smanjiti intenzitet svih svojih ciljeva”, poručio je.

Pojasnio je zašto je deklaracija SDA zabrinjavajuća za “malobrojnije konstutitivne narode”.

“Ona je došla u ne baš dobro vrijeme, kada nemamo konstituisan Savjet ministara, kada nije izabrana ni Vlada Federacije i čitav taj proces stvara uznemirenje. Ono što je prisutno u RS je zabrinutost da ponekad Bošnjaci nemaju u dovoljnoj mjeri senzibilteta za preostala dva konstutivna naroda. Moguće da to Bošnjaci osjećaju i od strane Srba i Hrvata”, kazao je.

Govoreći o putu BiH u NATO, Prodanović smatra da nije dobro što se stvara atmosfera u BiH za i protiv NATO-a, dodavši da usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ne bi u bilo kojoj mjeri oduzelo ustavna prava RS.

“Ne smijemo se igrati emocijama ranijeg negativnog iskustva, u smislu napada NATO-a i gubitka tuđih života i stvarati takvu klimu u BiH bauka od bilo koga. Mi trebamo proizvoditi prijatelje, uključujući i određene saveze i druge zemlje”, istakao je Lazar prodanović u razgovoru sa Minelom Jašar-Opardija.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad