Podsjećanje za Lavrova da je drugačije govorio o NATO putu BiH

Vijesti 03. okt 201916:45 > 19:06
N1

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov komentirao je Bosnu i Hercegovinu u kontekstu utjecaja SAD-a i zapadnih zemalja na atlantski put naše zemlje. Stigle su i reakcije iz Bosne i Hercegovine, uz podsjećanje na zakonske obveze BiH, koje se nisu provele ni do danas.

Sergej Lavrov optužio je Washington i pojedine zapadne zemlje da žele uvući Bosnu i Hercegovinu u NATO. I da u tomu imaju pomagače.

SAD i neke vodeće zapadnoevropske države zahtijevaju da bošnjačke i pojedine hrvatske političke partije, koje su pod njihovim uticajem, zauzmu kurs ka stvaranju unitarne države u Bosni. Cilj je jednostavan – uvesti Bosnu u NATO. U tu svrhu, one pribjegavaju raznim manevrima, uključujući reviziju rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a“, rekao je Lavrov.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić podsjetio je Lavrova da je prilikom posjeta Sarajevu govorio drukčije.

Tadašnja poruka ministra Lavrova upućena Predsjedništvu BiH bila je da je Rusija načelno protiv proširenja NATO saveza, ali ako je NATO naš izbor, Rusija će poštovati takvu odluku institucija naše zemlje. A odluka institucija ove zemlje, jednoglasna odluka Predsjedništva BiH, koja nikada nije opozvana, povučena ili promijenjena, jeste da BiH želi biti članica NATO saveza, i danas postoji“, istakao je Komšić.

Odgovor na odgovor uputio je Milorad Dodik.

Ako Bošnjaci mogu da nastave sa NATO integracijama bez Srba i Republike Srpske, zašto to ne učine? Ako u stav Bosne i Hercegovine ne može biti ugrađen i stav Republike Srpske, neka javno kažu. Nije stav Republike Srpske u vezi sa NATO integracijama stav Ruske Federacije, to je stav RS, a o razlozima za takvu odluku govorili smo više puta“, poručio je Dodik.

Prvi čovjek Vijeća ministara, tijela nadležnog za slanje ANP-a, bez komentara.

“Za vanjsku politiku BiH je nadležno Predsjedništvo. Ono mora odgovoriti na to”, rekao je Denis Zvizdić.

A Predsjedništvo, baš kao i Vijeće ministara, bez dogovora o slanju ANP-a. Marina Pendeš, gostujući na N1, obećala je da će danas ANP predložiti na dnevni red.

“Već više od 8 mjeseci, prijedlog nacrta ANP-a je u Vijeću ministara, ali nije na sjednici. A mi ćemo i sutra tražiti da se ANP uvrsti u dnevni red”, izjavila je Pendeš.

“Ja nisam vidio da je ministrica Pendeš podnijela zahtjev za dodatnu tačku dnevnog reda. Ona se nije ni pojavila danas na sjednici. Ukoliko se predloži dodatna tačka dnevnog reda, mi ćemo se o tome izjasniti”, naveo je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Koncenzus u Bosni i Hercegovini o NATO putu ne postoji. Republika Srpska se zalaže za vojnu neutralnost, dok se zagovornici NATO-a pozivaju na zakonske obveze. Zbog toga što je BiH na raskrižju između jednog i drugog, česta je tema istočnih i zapadnih političkih krugova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad