Salkić o eventualnoj smjeni Radmanovića: Vjerovatno će biti određenih reakcija

Vijesti 03. okt 201918:18 > 18:32
N1

Nakon što su održani izbori SDA je imao i ima namjeru da napravi vlast na nivou države i entiteta sa onima koji imaju određeni kapacitet. To nisu prihvatili svi kako su trebali da prihvate, počeli su sa uslovljavanjem, odnosno sa nepriznavanjem zakona i Ustava, kazao je za N1 potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Ramiz Salkić.

Osvrt na zbivanja u NSRS-u i smjenu Senada Bratića?

To je odraz nemoći i kapitulacija jedne politike. Odlučili su se osvetiti tako što će smijeniti nekoga iz bošnjačkog naroda. Politika SNSD-a je doživjela potpuni poraz. SNSD je tražio način da zabavi svoje glasače, svoju publiku, a da ne ispuni sve ono što je Dodik obećao da će uraditi nakon 5. septembra – ukidanje raznih institucija i blokade – i morali su naći neki izgovor.

Nebojša Radmanović je gostujući u programu N1 kazao da očekuje da će SDA pokrenuti njegovu smjenu? Imate li informacije koje potvrđuju ova nagađanja?

Ne mogu kazati. Vjerovatno će biti određenih reakcija. Nakon što su održani izbori SDA je imao i ima namjeru da napravi vlast na nivou države i entiteta sa onima koji imaju određeni kapacitet. To nisu prihvatili svi kako su trebali da prihvate, počeli su sa uslovljavanjem, odnosno sa nepriznavanjem zakona i Ustava i onda smo došli u ovu situaciju. Samo kod nas bi trebalo da se postavljaju na najviše funkcije ljudi koji ne poštuju zakon. Mi smo to spriječili.

Da li bi sada SDA isto glasala u NSRS-u za imenovanje Dušanke Majkić?

Nisam bio u situaciji da glasam u NSRS-u ko će biti delegat.

Da li je bila direktiva iz SDA da se glasa za Majkić?

Ne mogu reći, ja nisam vidio tu direktivu. Vjerovatno je bila neka komunikacija, ali ne mogu kazati da je bila direktiva.

Kolika je SDA odgovorna što nema vlasti?

Imamo institucije države kako funkcionišu. Nažalost, nemamo Parlament. Ipak, sistem funkcioniše, ali otežano. Oni koji su željeli da sistem prestane funkcionisati nisu uspjeli.

Šta je sa inicijativom Bakira Izetbegovića o promjeni imena entiteta Republika Srpska?

Predsjednik Izetbegović je obrazložio zašto u ovom trenutku ne treba ići dalje u proceduru.

Da li to bio samo politički spin?

Nije. Naše potpuno opredjeljenje je da imamo zemlju u kojoj će biti jednake mogućnosti za sve građane bez obzira kako se zovu ili kako god Bogu da se mole. U ovom trenutku Bošnjaci se ne mogu prepoznati u nazivu entiteta Republika Srpska i ne mogu ostvariti jednaka prava po Ustavu RS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad