Turski ambasador: Promjena Daytona samo uz saglasnost svih u BiH

Vijesti 04. okt 201909:42 > 09:42
SDA

Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a Dejtonski mirovni sporazum može biti promijenjen samo uz saglasnost svih strana u državi, izjavio je ambasador Turske u Beogradu Tanzu Bilgic.

“Ako bude nekih izmjena ili poboljšanja ovog sporazuma, to mora biti urađeno u saglasnosti svih zainteresovanih strana i pod nadzorom nadležnih međunarodnih institucija”, rekao je Biglic za Blic.

Odgovarajući na pitanje “da li zna da je SDA Bakira Izetbegovića nedavno usvojila Deklaraciju koja bi trebalo da dovede do ukidanja Republike Srpske” i da li bi Turska podržala tu ideju, Biglic je naveo da je “Izetbegović naglasio da ove inicijative neće biti jednostrane, nezakonite i neustavne, već da je to moguće samo, uz saglasnost svih strana”.

“Smatram da će rezultati trilateralnog sastanka Turske, Srbije i BiH tokom posjete Srbiji turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana konkretno doprinijeti cijelom regionu”, istakao je Biglic.

On je naveo da će tokom predstojeće Erdoganove posjete Srbiji, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u Sremskoj Rači biti položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Biglic je rekao da će tokom Erdoganove posjete, planirane za 7. i 8. oktobar, između ostalog, biti održan i poslovni forum kojem će prisustvovati 200 turskih privrednika, kao i trilateralni samit lidera Srbije, Turke i BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad