Propao pokušaj formiranja Kluba Srba

Vijesti 04. okt 201911:43 > 11:46
N1

Odmah po početku sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta, uslijedila je polusatna pauza na zahtjev delegatskog kluba srpskog naroda da bi, kako je izjavio član Igor Stojanović, taj klub mogao da završi proces konstituiranja odnosno da izabere iz svojih redova rukovodioce, predsjednika i zamjenika Kluba.

Međutim, kako javlja reporterka N1 Aleksandra Tolj – Ružić, pokušaj formiranja Kluba Srba je propao. Na SDP-ov poziv nisu se odazvali preostali delegati.

Za ovu sjednicu je predložen obiman dnevni red, neki zakoni po hitnom i skraćenom postupku, a većina u redovnoj proceduri.

Hitni postupak je najavljen za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, a skraćeni za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

U redovnoj proceduri su Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima te nacrti nekoliko zakonskih akata – o zaštiti zraka, o vodama, o poticaju razvoja male privrede, podršci porodicama s djecom, o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

U najavljenom dnevnom redu su također odluka o prihvatanju zaduženja po okvirnom sporazumu o zajmu između Razvojna banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine za realizaciju projekta izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda te izvještaji o prošlogodišnjem poslovanju ili o realizaciji finansijskih planova nekoliko federalnih zavoda, agencija i fondova.

Iduće sedmice, 9. oktobra zasjedat će i Predstavnički dom. Prema najavi, nastavit će nedavno prekinutu petu redovnu sjednicu, a po završetku, započeti šestu u čijem su predloženom dnevnom redu, među ostalim tačkama, Prijedlog zakona o doprinosima, Prijedlog zakona o porezu na dohodak, Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH i Prijedlog zakona o Registru finansijskih izvještaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad