Ruska ambasada: Sa žaljenjem bilježimo neprekidna uvlačenja u NATO

Vijesti 04. okt 201913:51 > 13:55
Anadolija

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da se Rusija nikada nije miješala u unutrašnje stvari BiH i nema takve namjere, ali sa žaljenjem bilježi neprekidne pokušaje uvlačenja naroda BiH u orbitu vojno-političke Sjevernoatlantske alijanse, čemu se jedan od konstitutivnih naroda protivi.

Iz ruske Ambasade skreću pažnju na činjenicu da svi koji su upoznati sa realnom situacijom u savremenoj BiH mogu vidjeti da nema ni znakova konsenzusa u lokalnom društvu u pogledu članstva u NATO-u.

“Očigledno je da se jedan od konstitutivnih naroda u BiH protivi članstvu u ovom vojnom bloku, da nije zaboravio malignu ulogu koju je Alijansa odigrala tokom sukoba u BiH i na Kosovu 1995. i 1999. godine, i da se protivi integraciji u NATO, što je, sa tačke gledišta logike i zdravog razuma, sasvim razumljivo”, ističu iz Ambasade Rusije u BiH.

Ova ambasada izražava uvjerenje da vještačko uvlačenje BiH u evroatlantsku orbitu potkopava unutrašnju političku stabilnost, stvara nove podjele i u suprotnosti je sa logikom Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je predviđeno donošenje vitalnih odluka isključivo na osnovu konsenzusa tri konstitutivna naroda.

Iz ruske Ambasade napominju da poštuju suverenu volju naroda.

“U vezi sa nastavkom tumačenja stava Rusije o evroatlantskim integracijama BiH, htjeli bismo konačno razjasniti ovo pitanje. Naglašavamo da se Rusija nikada nije miješala u unutrašnje stvari BiH, nije imala i nema takve namjere. U takvim kategorijama ne radimo u principu, poštujemo suverenu volju naroda”, navodi se u komentaru Ambasade Rusije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad