Aljoša Čampara: Ne znam koga oni i za šta optužuju, ne mogu da se dogovore

Vijesti 04. okt 201914:02 > 14:04
N1

Aljoša Čampara, potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH i delegat u Klubu Bošnjaka iz SDA, kazao je da on ne može biti kriv zbog toga što se Klub Srba u Parlamentu FBiH ne može da konstituiše.

On je ocijenio da zbog toga što se pripadnici srpskog naroda u Parlamentu FBiH ne mogu dogovoriti – oni optužuju nekoga drugog da im je kriv.

VEZANE VIJESTI

“Ja ne znam koga oni i za šta optužuju, ali je evidentno da ne mogu da se dogovore oko tih pitanja. Nastale su nove političke partije i subjekti sa područja Tuzle, pa je smanjen kapacitet. Ništa protiv nemamo da se Klub Srba konstituše, ali očito da ne mogu. Ima neslaganja unutar samog kluba. To jeste Klub srpskog naroda, ali dolaze iz različitih partija i evidentno je da se ne mogu dogovoriti. Pošto se oni ne mogu dogovoriti oni optužuju nekog drugog da im je kriv”, kazao je Čampara.

“Kako im, evo recimo ja koji dolazim iz bošnjačkog naroda, mogu biti kriv zato što oni nemogu da izaberu devet, ne mogu da formiraju većinu”, dodao je Čampara.

On je poručio da se mora postići politički dogovor, i da ovo nije pitanje samo Kluba Srba.

“To je pitanje predsjednika Kluba, nego pitanje kasnije predlaganje predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH. To je uslov za formiranje nove Vlade FBiH. To su ustavne kategorije”, kazao je Čampara.

Podsjećamo, pokušaj formiranja Kluba Srba je propao na današnjoj sjednici. Na SDP-ov poziv nisu se odazvali preostali delegati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad