UKC RS nabavila novi aparat za rano otkrivanje melanoma

Vijesti 04. okt 201914:06 > 14:09
N1

Klinika za kožne i polne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci opremljena je savremenim aparatom "Fotofinder ATBM" koji se smatra jednim od najsavremenijih dermoskopskih sistema za rano otkrivanje melanoma i nemelanomskih karcinoma kože.

“Riječ je o medicinskom aparatu uz pomoć kojeg se može registrovati mijenjanje svakog pojedinčanog postojećeg nevusa (mladeža) kao i nastanak novih mladeža na koži”, saopšteno je iz UKC RS.

Oni podsjećaju da je melanom kože najmaligniji kožni tumor čija je učestalost u porastu, a da se dermoskopskim pregledom ovim aparatom melanom može otkriti u najranijoj fazi.

“Klinika za kožne i polne bolesti UKC RS je jedina u Bosni i Hercegovini koja raspolaže ovim dermoskopskim sistemom, a uređaj ima mogućnost teledermatologije i formiranje baze podataka na republičkom ili regionalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Kompanija FotoFinder iz Njemačke i UKC RS danas i sutra organizovali su početni i napredni kurs iz dermoskopije za dermatologe Klinike kožne i polne bolesti UKC RS kao i mlade specijalizante i dermatologe u RS da bi, stekli bazična znanja iz oblasti dermoskopije. Voditelji kursa su eminentni stručnjaci iz ove oblasti iz Beograda i Niša.

Novi aparat digitalno mapira mladeže na cijelom tijelu, pohranjuje fotografije i stvara bazu podataka s fotodokumentacijom za dalje praćenje stanja.

“Na kontrolnom pregledu pacijenta, putem MoleAnalayzera PRO sistema za analizu, po principu umjetne inteligencije s tačnošću od 96 odsto, aparat sam daje signal na nove pigmentne lezije kao i na bilo kakvu promjenu u već postojećim mladežima i tako sugeriše koju kožnu promjenu treba odstraniti”, navode iz UKC RS.

Pored digitalne dermoskopije ovim aparatom mogu se obavljati fluorescentna dermoskopija, kapilaroskopija, trihoskopija i trihogram, parazitoskopija, onihoskopija, PASI analizator psorijaze, te udaljena analiza mladeža i dlake.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad