Serwer o imenovanju Richarda Grenella: Bizarno!

Vijesti 04. okt 201915:54 > 16:00
N1

Predsjednik SAD-a Donald Trump imenovao je diplomatu Richarda Grenella za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, saopštila je Bijela kuća.

O cijelom slučaju, a nakon mnogobrojnih novinarskih upita, oglasio se i američki stručnjak za Balkan i profesor na Univerzitetu za međunarodne odnose “Johns Hopkins”.

“Bizarno. Smatrao sam da je nedavno imenovanje Matta Palmera kao Specijalnog izaslanika za Balkan, ako ništa, osiguralo da niko drugi ne dobije posao rješavanja preostalih pitanja između Kosova Srbije kao i onih unutar Bosne i Hercegovine. Sada je Administracija odlučila da imenuje još i kontraverznu političku ličnost, koja je uspjela da duboko uvrijedi službeni Berlin – jednog od najvažnijeg američkog saveznika, da rješava osjetljiva pitanja u razgovorima između Beograda i Prištine”, naveo je Serwer.

Govoreći o tome na šta ukazuje ovaj potez State Departmenta, Serwer je napisao:

“Što se mene tiče, ovo ukazuje na konfuziju i rasulo u američkoj politici, a ne jasan cilj i želju da se surađuje sa Europskom Unijom. Kakva bi mogla biti veza između Palmera i Grenella? Ne znam. Politički službenik Grenell očito ima viši čin od profesionalnog diplomate Palmera jer posjeduje ambasadorsku titulu, ali ako jedan dobije Balkan a drugi dijalog između Beograda i Prištine, logični lanac komande bi bio suprotan. Ukratko: ovo imenovanje će najvjerovatnije prouzrokovati još više neizvjesnosti u američkoj politici od one koja trenutno preovladava. Predlažem novinarima da probaju kontaktirati Palmera ili Grenella da obrazlože. A ne ja”.

Grenell (53) je trenutno na poziciji ambasadora SAD-a u Njemačkoj, a ukoliko dobije potvrdu Senata, obavljao bi obje funkcije paralelno.

Kako je objavio Glas Amerike (VOA), Grenell je spoljnopolitički komentator, a kao konsultant je više godina bio savjetnik za medije brojnim američkim zvaničnicima na raznim nivoima vlasti. Također, bio je i portparol misije SAD-a pri UN tokom mandata četiri ambasadora.

Washington post navodi da je Grenell Trumpov “čovjek od poverenja”, kao i da se prošlog decembra sastao s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, koji mu je navodno tom prilikom obećao ukidanje taksi na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad