Nije izglasan dnevni red, završena sjednica Doma naroda

Vijesti 04. okt 201916:44 > 16:46
Fena

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je završena jer predloženi dnevni red nije dobio potrebnu većinu glasova.

Za je glasalo 20 delegata, 17 protiv, a šest je bilo uzdržano, nakon čega je predsjedavajući Tomislav Martinović danas popodne okončao zasjedanje.

Natpolovična većina je 30 glasova u ovom Domu s ukupno 58 članova.

Glasanje je obavljeno tajno, elektronski, a delegati koji su ujedno članovi Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH, u izjavi novinarima su nakon prekida ustvrdili da su njihove prisutne stranačke kolege, po njihovim izjavama, zbirno njih 20, glasali “za”.

Jedini koji su tokom sjednice izričito najavili da će biti protiv bili su osam članova delegatskog kluba Srba, ujedno članova Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

U njihovo ime, Igor Stojanović je kao razlog najavio to što danas nije uspio ni završetak konstitucije delegatskog Kluba Srba u federalnom Domu naroda, čime je Dom, po njegovim riječima, u neustavnoj poziciji i zbog čega „mi nećemo podržati dnevni red“, kako je dodao. Već tada je nezvanično komentirano da će predloženi dnevni red vjerovatno „pasti“ a time i cijela sjednica.

Završetak konstituiranja Kluba Srba nije uspio jer na zasebnom, danas održanom sastanku ovog nivoa, koji je inicirao Stojanović, nije bilo kvoruma budući da je prisustvovalo samo navedenih osam članova, ujedno kadrova SDP-a, a ne i ostalih prisutnih sedam Srba, članova drugih stranaka, iako su i oni došli na zasjedanje Doma naroda.

Drago Puzigaća, također srpski delegat, a član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), rekao je da se SDP sam upustio danas u rješavanje konstitucije tog kluba, bez dogovora s ostalim članovima, što je, po njegovim riječima, neprihvatljivo.

Po Stojanovićevim navodima, pak, na sastanku je trebalo dovršiti proces konstitucije imenovanjem rukovodilaca Kluba, odnosno predsjednika i zamjenika. Proizilazi da je trebalo predložiti i kandidata za jednog od dva dopredsjedavajuća Doma naroda.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je u aktuelnom postizbornom mandatu konstituiran februara ove godine, ali formalno, taj proces nije upotpunjen jer nisu pozicionirani navedeni srpski predstavnici.

Predsjedavajući Doma Tomislav Martinović je imenovan u februaru iz reda hrvatskog naroda, kao i jedan od dva dopredsjedavajuća, Aljoša Čampara iz reda Bošnjaka, ali drugi dopredsjedavajući, koji mora biti iz trećeg konstitutivnog, srpskog naroda, nije imenovan ni do danas.

Za dnevni red današnje sjednice Doma bilo je kandidirano 18 tačaka, među njima mnoštvo zakona.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode bio je predložen po hitnoj proceduri, a po skraćenom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

U redovnoj proceduri su bili predloženi Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima te nacrti nekoliko zakonskih akata – o zaštiti zraka, o vodama, o poticaju razvoja male privrede, podršci porodicama s djecom, o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

U najavljenom dnevnom redu je također, među ostalim aktima, bila odluka o prihvatanju zaduženja po okvirnom sporazumu o zajmu između Razvojna banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine za realizaciju projekta izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda te izvještaji o prošlogodišnjem poslovanju ili o realizaciji finansijskih planova nekoliko federalnih zavoda, agencija i fondova.

U Federalnom parlamentu je za iduću sedmicu, za 9. oktobar, najavljena i sjednica drugog nivoa, Predstavničkog doma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad