Parlament FBiH: Stara pitanja, iste dileme – ko je legitiman, a ko nije

N1

Propao je još jedan pokušaj formiranja Kluba Srba u Domu naroda Paralamenta FBiH. Sjednicu Kluba inicirao je SDP, no na njoj su se pojavili samo delegati okupljeni oko ove stranke. A sve što nisu jedni drugima rekli na sjednici Kluba, jesu u parlamentarnim klupama.

Debata SNSD-delegati okupljeni oko SDP-a. Stara pitanja, iste dileme – ko je legitiman, a ko nije, te šta u Klubu Srba pokazuje čiji rodoslov?

Teško nama Srbima u Federaciji ko je počeo brinuti o nama. Volio bih samo da mi neko da nekakav snimak da vidim kada je neko izašao sa jasnim stavom o pitanju Srba u FBiH osim nas iz Kantona 10. Odnosno, to sam deset puta rekao, nas koji mislim da smo pravi legitimni predstavnici Srba“, istakao je Goran Broćeta, delegat u Klubu Srba (SNSD).

Molim Vas nemojte više govoriti o legitimnim, nelegitmnim, authotonim, neautohtonim. Ali ako ja izvadim rodoslov, koji sam Vam pokazao, onda ćete Vi možda na drugom koljenu biti ne znam ko“, rekao je Žarko Vujović, delegat u klubu Srba.

Ustavna i poslovnička kategorija su građani srpske nacionalnosti, i zastupnici odnosno delegati iz reda srpskog naroda. Nema legitimnih Srba, i Srba koji legitimnije od drugih predstavljaju srpski narod u ovom Parlamentu. Prema tome – takvu konstataciju s gnušanjem odbijam“, naveo je Dragan Stevanović, delegat u Klubu Srba (SDP).

Da li su o neformiranju Kluba Srba odlučili delegati iz reda bošnjačkog naroda? U SDP-u krive SDA.

Moj kolega Simić je čuo kako delegatkinja Smilja Viteškić, iz SDA, iz reda srpskog naroda direktno pita gospodina Čamparu da li da ode na sjednicu kluba i sa tom jednom rukom mi bismo imali kvorum i donijeti odluku. Čuo je kako gospodin Čampara direktno govori delegatkinji da ne ide“, izjavio je Igor Stojanović, delegat u Klubu Srba (SDP).

Ne znam koga za šta optužuju, ali evidentno je iz diskusija samih iz Kluba srpskog naroda da jednostavno ne mogu da se dogovore“, izjavio je Aljoša Čampara, delegat u Klubu Bošnjaka (SDA).

Pitanje je i kako bi se eventualna odluka SDA da formira klub Srba sa SDP-om, odrazila na formiranje vlasti na nivou BiH, u čemu učestvuje SNSD.

Nećemo podržati kandidata iz SNSD-a. Samo onoga ko je za BiH na njenom putu ka evroatlanskim integracijama“, dodao je Čampara.

“Pa dobro vidjećemo, kako će se sa vrha, od državnog nivoa spuštati po hijerarhiji samo formiranje vlasti. Mislim da će dosta toga pratiti i to“, naveo je Broćeta.

Od osnivanja do sada, klub Srba u Parlamentu FBiH nikada nije profunkcionisao u punom kapacitetu. Uglavnom nije bio popunjen – što ove godine nije slučaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad