Svjetski dan zaštite životinja: Nemamo pravo da ih maltretiramo

Vijesti 04. okt 201919:22 > 19:36
N1

Na današnji dan 1931. godine, u Firenci, na konvenciji ekologa, upozoreno je na ugrožene životinje. Od tada, ovaj datum obilježava se kao svjetski dan zaštite životinja. Koliko su životinje ugrožene u našem društvu, te koliko se radi na njihovoj zaštiti, pročitajte u nastavku.

Arči je sklonjen sa ulice prije dvije godine. Njegova vlasnica kaže da je današnji dan prilika da se svi prisjete kolika je uloga životinja u životu čovjeka.

N1

  “U svijetu se životinje često koriste za terapije u slučaju da djeca imaju neku bolest u slučaju da su proživjela neku traumu. Psi se koriste kao terapija, mačke kada imate u kući, ona su bića koja vas svojim maženjem i predenjem smiruju i istjeruju nervozu i stres iz vas i smatram da bi ljudi trebali da krenu od toga šta životinje mogu učiniti za nas”, kazala je Anja Stojisavljević, Udruženje “Ruku za šapu”.

Prema podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 životinjskih vrsta. Iz udruženja koja se bave zaštitom životinja, kažu da je pas čovjekov najbolji prijatelj, a da njih ipak prije svih, najviše ugrožava, čovjek.

“Ne mora svako voliti životinje, ne mora ali naš zadatak je da ih ne maltretiramo, ne udaramo, ne kamenujemo i ne štetimo im namjerno, znači nemamo pravo na to”, kazala je Amela Turalić, Udruženje “Av i Mau”.

Iz Udruženja dodaju da ako kao pojedinci budu rješavali problem zaštite životinja, konkretnog rješenja, bar u našem društvu uskoro neće biti. Njihov jedini cilj je poručuju da ovaj problem postane važno društveno pitanje.

Četvrti oktobar je prilika za cijeli svijet da postane bolje društvo, pobrinuvši se bar za životinje iz svoje okoline, nahraniti ih, pružiti im dom, učiniti da njihov život bude ljepši jer su i oni, baš kao i čovjek, dio zajedničke planete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad