Tuka: Sanjao sam ovaj trenutak, kada ću moći podijeliti radost s vama

Vijesti 04. okt 201920:55 > 20:58
FENA/Vehid Begunić

Atletski klub Zenica upriličio je večeras prijem za svog člana, Kakanjca Amela Tuku, koji se sa 17. svjetskog prvenstva iz Dohe (Katar) vratio sa srebrnom medaljom oko vrata, osvojenom u trci na 800 metara.

Tuka je u emotivnom obraćanju kazao da je, kada je prošao drugi kroz cilj, samo sanjao kako će sreću podijeliti sa svojim ljudima, kada se vrati kući.

“Koja bi svrha svega ovoga bila da to ne mogu podijeliti sa vama. Ja svoj narod, svoju zastavu, svoju Bosnu i Hercegovinu nosim u srcu. Ostanite ponosni, pazite se i nemojte nikada zaboraviti svoju državu, vjeru…”, kazao je Tuka.

Pozvao je svoje navijače da pozdrave njegovog trenera Italijana Giannia Ghidinia, za kojeg je kazao da je najbolji trener na svijetu i najzaslužniji za njegov uspjeh.

Tuku su na Stadionu Kamberovića polje, gdje je i započeo atletsku karijeru i gdje se večeras okupilo oko 1.500 ljudi, dočekali i predsjednik zeničkog kluba Nedžad Heco, trener i selektor muške bh. reprezentacije Elvir Krehmić te njegovi klupski prijatelji i reprezentativci Hamza Alić, Dejan Mileusnić, Mediha Salkić, Maid Redžić, Sedin Heco, potpredsjednik Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Suad Kaknjo i premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, zenički gradonačelnik Fuad Kasumović i mnogi drugi.

“Amel Tuka se čekao stoljećima. Nadam se da neće proći toliko vremena da se ponovo rodi jedan Amel Tuka”, kazao je selektor Krehmić, dodavši da će Tuka novu priliku da se iskaže imati iduće godine na Olimpijskim igrama u Tokiju (Japan).

Za Hamzu Alića, Tuka je veliki šampion.

“On je ponos BiH. Tuka, uz Božiju pomoć, može osvojiti i prvu medalju za BiH”, kazao je on.

Zeničani su, na istom mjestu, doček za Tuku organizirali i prije četiri godine, kada je na 15. svjetskom prvenstvu u Pekingu (Kina) u istoj disciplini osvojio bronzanu, inače svoju i prvu svjetsku atletsku medalju za BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad