Nelson o utjecaju Rusije i Dodiku (VIDEO)

Vijesti 05. okt 201908:38 > 08:42
Fena

Veoma je razočaravajuće koliko vremena je potrošeno u traženju konsenzusa za uspostavljenje vlasti u Bosni i Hercegovini, kazao je danas u intervju za novinske agencije FENA i SRNA ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson.

Prokomentirao je činjenicu da se susreo s predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, ali ne i s članom Predsjedništva Miloradom Dodikom, kazavši da je uvijek spreman susresti se s članovima državnog predsjedništva i razgovarati kako SAD može pomoći BiH da napreduje.

Međutim, Nelson je podsjetio da je Dodik trenutno pod sankcijama SAD-a zbog postupaka koji su narušavali Dejtonski mirovni sporazum, a to je Washington shvatio veoma ozbiljno. Zato je izrazio nadu da će u budućnosti partnerstvo biti pozitivno i fokusirano na progres BiH.

Američki ambasador osvrnuo se u intervjuu za agencije na uticaj drugih država na područje zapadnog Balkana poput Kine i Rusije, napominjući da SAD pomno prati uticaj Rusije jer su vidjeli da su njihovi potezi na ovom prostoru destabilizirajući, a kada je u pitanju Kina kazao je da ta zemlja ulazeći u partnerstva s drugim zemljama vrlo često partnere ostavlja u dugovima.

“Vladavina prava i unapređenje vladavine prava je naš najveći prioritet kako bi poslovni subjekti iz SAD-a imali podjednake šanse za uspjeh na tržištu. U SAD-u su propisane stroge kazne za poslovne subjekte koji su uključeni u bilo kakve koruptivne radnje i sto to želimo vidjeti ovdje”, dodao je Nelson.

Izrazio je nadu da će se vlasti u BiH fokusirati i postići bolje rezultate u smislu reformi u oblasti vladavine prava i smanjenja korupcije.