Cikotić: Interes BiH je da uđe u NATO i bude dio demokratskih naroda

Vijesti 05. okt 201913:37 > 13:38
N1

Interes Bosne i Hercegovine je da uđe u NATO posmatrano u kontekstu moderne logike, jer se snaga države mjeri stepenom njene integrisanosti u međunarodni, sveukupni sistem i da budemo dio porodice progresivnih, demokratskih naroda – istakao je profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Selmo Cikotić.

Ukazuje da NATO nema interes od ulaska BiH, od koje ništa ne traži, ali da će ona snositi odgovornost ako izabere da ostane jedno “usamljeno ostrvo”, na margini svih svjetskih događaja.

Cikotić, koji je bivši inistar odbrane BiH Selmo Cikotić, rekao je da je u BiH potreban dogovor svih relevatnih institucija unutar, što je bitnije nego šta će ona napraviti na međunarodnom planu.

Uoči naučno-stručne konferenciju u Banjoj Luci o temi “Akcioni plan za članstvo (MAP)” on je rekao da je mudrost da se u BiH pronađu rješenja koja će istovremeno, sa približnim stepenom satisfakcije ili frustracije, odgovarati svim građanima BiH.

-Ne moramo se dogovoriti oko članstva, ali možemo razgovarati oko dostavljanja godišnjeg nacionalnog programa, što znači aktivnu ulogu i napredak Oružanih snaga BiH – rekao je Cikotić novinarima uz ocjenu da je odbrambena politika do sada pokazala jako puno pozitivnih aspekata, od kojih svi u BiH imaju korist.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Mile Dmičić smatra da učešće u Partnerstvu za mir ne prejudicira bilo kakvu odluku o budećem članstvu i eventualnom pridruživanju tom vojnom savezu.

-Za BiH je važno da se u aktivnostima oko Akcionog plana za članstvo u NATO naglasi da svako rješenje po pitanju članstva u NATO traži punu saglasnost predstavnika dvaju entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH – dodao je on i naveo da međunarodna zajednica ne bi trebalo da preferira samo jednu stranu u bh.politici.

Direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma iz Beograda Mitar Kovač smatra da bi BiH trebalo da ostane vojno neutralna, jer u njenim entitetsima postoje različiti stavovi, RS preferira odnose sa Ruskom Federacijom, a Federacija BiH sa NATO-om.

-Ako imamo realnost u kojoj RS više preferira odnose sa Ruskom Federacijom, a Federacija BiH sa NATO-om, onda bi logičan izlaz iz ovog problema bio da se BiH opredijeli da ne naginje ni jednoj ni drugoj strani, da ne privlači kao magnet velike sile da ukrštaju koplja na njenoj teritoriji – tvrdi on.

Vjeruje da će politička elita sva tri naroda i oba entiteta doći do rješenja da BiH ostane vojno neutralna, jer, kako je naveo, svako nametanje rješenje bilo kom narodu vodi u konflikt i mnoge druge posljedice koje mogu uticati na život i bezbjednost građana na ovom prostoru.

U fokusu konferencije, koju je organizovalo Udruženje “Centar za lobiranje” bila je rasprava o strateškim pitanjima koja se odnose na Akcioni plan za članstvo (MAP), sa posebnim akcentom na predstavljanje opšteg koncepta Godišnjeg programa, odnosno njegove sadržajne strukture koja uključuje političke, ekonomske, odbrambene, resursne i bezbjednosne aspekte, kao i moguće uticaje i posljedice na BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad