Upoznajte Dijanu Kocić, heroinu sela u Tanzaniji: Pomažući drugima pomogla sebi

Vijesti 05. okt 201914:45 > 14:49
N1

Dijana Kocić je siguran i dobar posao u Srbiji zamijenila volonterskim poslom učiteljice engleskog jezika u dalekoj Tanzaniji. Tamo je renovirala školu, naučila djecu da koriste računar, da pjevaju pjesmice na srpskom jeziku i postala heroina malog afričkog sela. Otišla je da pomogne drugima - a na kraju je najviše pomogla sebi.

“Radila sam u jednoj fenomenalnoj kompaniji dugo vremena, devet godina. Odlučila sam da nešto menjam. Stvorila se prilika da odem u Tanzaniju, da radim sa decom na duži period. Otkaz sam dala u junu, malo sam se odmorila i otišla da radim na obrazovanju dece”, kazala je gostujući u Novom danu na N1.

“Odeš da pomažeš drugima, a na kraju pomažeš sebi. Proširili su mi se vidici, dokazala sam da mogu da živim sama u jednoj takoj zemlji kao devojka i da izađem na kraj sa različitim okolnostima. Da renoviram školu, da realizujem projekat renoviranja škole, koji sam sama osmislila”, izjavila je dodavši da je naučila mnogo o životu.

Najviše o tome da za sreću ne treba puno.

“Živeći u skromnim uslovima sa divnom porodicom bila sams srećna i zadovoljna. Za život mi ne treba neki veliki novac, sa 200 dolara se živi sjajno. Budućnost je u prirodi u jednostavnijim uslovima života nego u gradu”, rekla je Kocić za N1.

Srce joj je bilo puno zbog toga što je djeci u selu pružila malo za naše uvjete, ali njima je to mnogo, čak i previše. Dočekana je sa radošću i srećom.

“Nemaju dovoljno ni olovaka, imaju rupe na plafonu i podu. Oni su želeli kompjutere, lopte i atlas – jer to utiče na njihovo obrazovanje. Njima treba malo podrške da se vinu u visine u budu uspešniji. Tamo niko nema kompjuter, nastavnici nemaju kompjutere. Morali smo prvo nastavnike da naučimo pa đake. Oni će naučiti kako da koriste, ali su bili presrećni, imaju nove kompjutere, kopir mašine, štampač – što im mnogo znači”, ispričala je Kocić.

Kocić je svoje đake u Tanzaniji naučila da pjevaju pjesme o drugarstvu na srpsko jeziku, naučila ih ie i da igraju užičko kolo, a kompletan razgovor pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad