Švabo iz Kozarca – bivši logoraš, mirovni aktivista, vatrogasac i novinar

Vijesti 05. okt 201918:27 > 19:20
N1

Kozarac mjesto u Općini Prijedor danas ima nešto više od četiri hiljada stanovnika. Tokom rata 1992. godine veliki broj Kozaračana raseljen je u brojne države širom svijeta. Samo u Čikagu danas živi više Kozarčana nego u samom Kozarcu. Jedan od prvih povratnika u ovo mjesto je Švabo.

Sasvim običan dan u Kozarcu. Švabo dolazi u svoju redakciju portala Kozarac.ba. Jedan je od dva novinara ove redakcije. Kaže da bi portal bio mnogo ažurniji da se može samo njemu posvetiti. Ko je zapravo Ervin Blažević Švabo i koje su njegove društvene uloge.

“Ervin Blažević bivši logoraš, borac, mirovni aktivista, vatrogasac, novinar, (smijeh) član savjeta mjesne zajednice”, kazao je.

Nadimak Švabo dobio je tokom rata. Kada je na walkie-talkie stalno pričao na njemačkom. Pored brojnih uloga u svojoj zajednici, dese se situacije u kojima se dva angažmana Ervina Švabe prepliću. Kada je u istoj smjeni vatrogasac i novinar. Član je dobrovoljnog vatrogasnog društva Kozarac.

N1: Je li uspijete napisati vijest da je bio požar i onda idete da gasite?

“Hahah. Prvo idemo gasiti. Mi vatrogasci volimo reći da imamo samo jednog neprijatelja – nekontrolisanu vatru. Nama je to jednostavno u krvi. Mi volimo pomagati ljudima. Volimo ljude spašavati, to je neka satisfakcija koju vatrogasac ima. Znamo da svi vole vatrogasce, ali ih niko ne voli vidjeti kući”, ispričao je.

Da bi kući vratio raseljene Kozarčane barem virtuelno, Ervin Blažević Švabo pokrenuo je 2004. godine portal i Udruženje “Optimisti 2004.” preko kojeg je krenula obnova i povratak u Kozarac.

Oni koji čitaju Blaževića u dijaspori poručuju.

“U ono vrijeme prije Facebooka i kontakata preko medija koje danas imamo. Zajedno sa par ljudi osnovao stranicu Kozarac.ba. Preko koje su se Kozarčani bukvalno uvezali. Tako da smo imali situaciju da oni koji su preživjeli rat koji su prognani od Novog Zelanda, Kanade, Amerike do Hrvatske i sve okolo”, kazao je Satko Mujagić.

Šta najviše voli dijaspora da čita?

“Jedan produkt Kozarac.ba je ustvari ovaj ‘Jutarnji trač’. To je u vidu kolumne sa vijestima na neki način gdje mi gotovo svaki drugi dan kako smo u mogućnosti, šaljemo informacije svaki dan šta se dešava u čaršiji”, rekao nam je.

Za čaršiju je švabin medij organizovao mnogobrojne humanitarne akcije sa Kozarčanskom dijasporom. Kroz novinarski angažman omogućio je dobrovoljnom vatrogasnom društvu da funkcioniše zajedno sa 70 dobrovoljaca čiji je i sam član.

“Ervin Blažević zvani Švabo je dijete Kozaraca. Od pete do glave. Otac, roditelj, drug, raja. Kada kažem vatrogasac to je samo do sebe puna usta”, kazao nam je Mustafa Fazlič, komandira Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kozarac.

Puna usta hvale za Švabu zbog angažmana brojnih aktivnosti u Kozarcu. Zbog kojih ovo mjesto okupi 20 hiljada dijasporaca godišnje.

“Od rata pa do danas nekako se promijenio od relativno običnog momka do nekoga ko je učinio jako puno za zajednicu”, dodao je Satko Mujagić.

Švabina jedina zajednica je Kozarac. A njegova životna misija je kaže pomagati ljudima i propagirati mir.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad