Formiranje vlasti – nova prognoza Bakira Izetbegovića

Vijesti 05. okt 201919:02 > 21:17
N1

Nastavljaju se pregovori o formiranju vlasti. Pomaka ima, no o detaljima predsjednik SDA koji je ovu informaciju i potvrdio novinarima, nije želio govoriti. Bakir Izetbgović koji je danas prisustvovao konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora stranke rekao je i kako mnogo očekuje od predstojeće posjete Predsjedništava BiH zvaničnom Beogradu.

Inače na na sjednici Glavnog odbora SDA izabran je generalni sekretar, te rukovodstvo glavnog odbora kao i članovi Predsjedništva Stranke demokratske akcije.

Vlast u BiH biće formirana do kraja oktobra ako ne bude uslovljavanja, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, no o detaljima danas nije želio govoriti. Pregovori se nastavljaju na ranije dogovorenim principima o formiranju vlasti, kako je potvrdio Izetbegović, pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice. Izmjene Izbornog zakona na kojima insistira HDZ, ne mogu biti uslov, no o tome će razgovarati nakon što vlast bude formirana.

Komentirajući sastanak u Beogradu koji je najavljen za utorak, predsjednik SDA kaže kako srbijanski, ali i turski predsjednik mogu imati značanju ulogu u stabilizaciji odnosa u BiH.

Član Predsjdništva BiH i visoki zvaničnik SDA, Šefik Džaferović danas je ponovio kako je izvor svih kriza u BiH Milorad Dodik. Od zakona i Ustava ne smije se odustati, jer će u protivnom nastupiti anarhija upozorio je, odgovarajući na pitanje što će biti sa ANP-om. Od sastanka u Beogradu očekuje razgovor o brojnim otvorenim pitanjima, uz ostalo demarkaciji granice, ali i konačano jasno distanciranje Aleksandra Vučića od politike podjele koju zagovara Milorad Dodik.

Kako problemi u formiranju vlasti utiču na funkcionisanje države, pokušao je objasniti Fadil Novalić, vrlo vjerovatno i i u novom sazivu novi stari premijer FBiH. Pohvalio se kako federalna vlada radi punim kapacitetom.

Na sjednici glavnog odbora SDA, danas je izabrano novo Predsjedništvo stranke. Prema prijedlogu Bakira Izetbegovića, akalmacijom je potvrđen dosadašnji generalni sekretar na istu funkciju Halid Genjac. Za predsjednika Glavnog odbora SDA izabran je Šerif Špago. U rukovodstvo Glavnog odbora, koji broji ukupno 97 članova izabrani su i Jasmina Tokić-Biščević, Alija Tabaković, Mirela Mateša-Bukva i Željko Panić.

Opšitnije u prilogu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad