7NAN1: Ko laže, a ko je zaboravio popiti tabletu

Vijesti 05. okt 201920:46 > 20:59
N1

Pregled sedmice ponovo na N1.

U novom izdanju emisije donosimo:

– Evropski sud za ljudska prava donio konačnu presudu kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju. Rok je tri mjeseca.

– A koliko se brzo presude suda u Strazburu implementiraju, podsjećamo na one najpoznatije.

U slučaju Sejdić Finci, Azre Zornić, Ilijaza Pilava, pravda ide puževim korakom.

– Od svog sna nije odustao ni Amel Tuka, koji je srebrenim odličjem u Dohi osvjetlao obraz svih poštenih Bosanaca i Hercegovaca. Političari, zvaničnici,službenici danas se utrkuju u čestitkama, i iznosima. Donedavo nevidljiv, poput većine bh sportaša, uspio je unatoč apsolutnoj ignoranciji bh. vlasti.

– Na gomile otpada, maske, šprice, boce za infuzije svakodnevno nailaze brojni studenti na putu do Medicinskog fakulteta u Mostaru. Radi se o otpadu kojeg su gnjevni mještani vratili s deponije Uorak pod sumnjom da sadrži opasan medicinski otpad. Sad je u krugu bolnice Mostar i gomila se bez nadzora i odgovora do kada, i gdje će biti skladišten

– Još jedna priča o mogućoj ekološkoj katastrofi, Trgovska gora .. Opština Novi Grad ima oko 10 000 stanovnika manje nego prije rata. Njeni najstariji stanovnici strahuju da će uz postojeći trend iseljavanja i uz namjeru Hrvatske, da na Trgovskoj gori izgradi odlagalište radioaktivnnog otpada, opština u potpunosti ostati pusta.

– Ko je izvorni, a ko ne, omiljena je tema u BiH. Pokušaj da se u Domu naroda FBiH formira Klub Srba ponovno je postavio pitanje ko ima više srpskih krvnih zranca. Da li su legitminiji Srbi iz Glamoča, Grahova, Drvara, od onih sarajevskih, mostarskih, tuzlanskih, .. a ljudi odlaze.

– Nakon mediijskih navoda kako je investitore iz Ujedinjenih Arapakih Emirata u Mostaru dočekala zatvorena kapija Aluminija, reagirali su iz ove kompanije, tvrdeći da je sastanak prologiran i da trebaju dodatne informacije. Iz Vlade odgovorili kako uprava ima kratko pamćenje jer je kompanija“Wagt Trade” već ranije predstavljena na zajedničkom sastanku, za koji je Uprava poptom poručila da se sastanak nikada nije održao .

Ko laže, a ko je zaboravio popiti tabletu, ostalo je nepoznato

– Plate koje dobijaju, primanja koje imaju, o tome prosječan građanin BiH može samo sanjati, no toliko bahatosti, arogancije,nerada, nigdje nema, čini se ko u ovoj zemlji.

Godinu dana nakon izbora, iste priče, slične teme, sudionici kopirani

– Napadi na novinare postaju sve brutalniji, posljednji na redakciju portala Radio Sarajevo

Ako se prisjetimo Vladimira Kovačevića, Gordane Katane, Adija Kebe, Štefice Galić i mnogih drugih, ovaj posao postaje opasan po život

Emisiju 7NAN1 pratite subotom od 20 i 30 i nedjeljom reprizno od 8 ujutro.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad