Čampara: Moramo vršiti afirmaciju građanskog i to je odgovor nasrtajima na BiH

Vijesti 06. okt 201911:40 > 11:43
Krug 99

Ministar unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara bio je uvodnik na sesiji Kruga 99 na temu "Politički odnosi i sigurnost u BiH".

Kako je kazao, pored sveukupnog socioekonomskog stanja u BiH, policijske agencije mogu odgovoriti na dosta izazova i mogu se boriti sa svim izazovima koji se stavljaju pred njih.

“Postavlja se jedno drugo pitanje, kako se boriti sa korištenjem policijskih agencija u dnevnopolitičke svrhe na način da se zastrašuju građani”, kazao je Čampara. 

Govoreći o pokušaju uspostave rezervnog sastava u entitetu Republika Srpska, Čampara je kazao da su to stvari koje destabiliziraju prilike u BiH i stvaraju jedan jaz kod građana.

“Vraćaju sjećanja šta su rezervisti radili u BiH. Imali smo tri, četiri mjeseca nesuglasice, nemir kod građana uspostavom tog rezervnog sastava. Oni su to koristili vjerovatno radi nekih svojih jeftinih poena, odnosno uspostavu pregovaračkih pozicija. Mislim da je bio veliki pritisak nakon dolaska gospodina Palmera i oni su odustali od te ideje”, naveo je.

Kako je kazao, još uvijek u BiH moramo sami naći neka rješenja, a potrebna nam je jaka međunarona zajednica, prije svega SAD koji su naš prijatelj.

“Hvala Bogu da mi iz FBiH nismo morali odgovarati na isti način i da su SAD i druge jake evropske zemlje svojim pritiskom natjerali Dodika da odustane od ove ideje. Imali su neke ideje, da će nabaviti dvije, tri hiljade dugih cijevi. Mi odavde iz FBiH nismo htjeli nasjesti na tu priču, jer nije bilo potrebe za tim. Sve to narušava jednu sveukupnu sigurnosnu situaciju izaziva jednu jezu kod građana, prije svega kod povratnika”, naveo je Čampara.

Kazao je da sistem sigurnosti nije samo vezan za običnu policiju i borbu protiv kriminala nego ima i širi dijapazon.

“Veliku ulogu u svemu tome sigurno igra i vanjski faktor. Stalne preteznije prema BiH od Hrvatske i Srbije su vidljive. Kad imaju neki problem u svojoj zemlji, stvaraju konfliktne situacije usmjerene ka BiH i nasrću na nju ne želeći nikada da prihvate, deklarativno da, suštinski ne, da je BiH međunarodno priznata zemlja, suverena, članica UN-a. Stalno se pokušavaju izazivati i dizati tenzije, pokušavaju prikazati da BiH ne može opstati kao država”.

Naveo je da iz BiH moraju biti poslane drugačije poruke u odnosu na one koje dolaze od susjednih zemalja.

“Mi odavde moramo slati jedne druge poruke i signale, moramo pokušati afirmirati građanski princip, jedini dominantan u EU i jedini pravi način borbe protiv ovoga što se nama dešava. Više raditi na bh. indentitetu. Ne smijemo pristati na etnicitete, dijeljenje ljudi u torove, moramo vršiti afirmaciju građanskog i to je odgovor svim ovim nasrtajima iznutra, ali i iz vana”, naveo je Čampara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad