Politika u BIH kao faktor nesigurnosti

Vijesti 06. okt 201918:00 > 18:03
N1

Federalni ministar Aljoša Čampara pozdravio je razmještanje policijskih snaga RS na granicu sa Srbijom kazavši kako je riječ o pomoći graničnoj policiji kojoj nedostaje kadar, a što je dobar primjer saradnje policijskih agencija.

Zbog čega slično nije dozvoljeno policiji iz Federacije, ili zašto u policajci iz RS-a ne moguu biti ispomoć kolegama u USK, Čampara kaže:

“To nije slučaj upravo iz razloga što nekome stalno treba destabiliazicija situacije u BiH, da nekome treba da kaže da mi ne možemo zajedno da živimo, to su stalne mantre koje se ponavljajuu iz dana u dan. Misleći da će to nekome dosaditi i da će reći hajmo se mi razdijeliti, ali to se nikada neće desiti.”

Saradnja između policijskih i sigurnosnih struktura u BiH je na visokom nivou u odnosu na opću sigurnost, no kako navodi Čampara problemi nastaju kada političari ove strukture počnu koristiti za dnevno-politička prepucavanja i prijetnje, kao što je bio slučaj sa rezervnim sastavom policije RS-a

“Mi smo imali stalne najave koji su trajale dva tri mjeseca o uspostavi rezervnih jedinica policije i vidite da se od toga ništa nije desilo. Prije toga imali smo najavu da će se nabaviti dvije tri hiljade dugih cijevi pa se ni to nije desilo. Imamo konstantno stalne tenzije od RS-a i Milorada Dodika, stalne pokušaje destabilizacije BiH, stvaranje određenog haosa. Kada smo dali odgovor uključiila se i međunarodna zajednica, onda su se pokušali izvući iz toga na način da formiraju žandarmeriju što nije ništa drugo već jedan drugi naziv za jedinicu za podršku, ali im je trebalo da se dovore svom biračkom mjestu i izazaivaju haos”, poručio je Čampara.

Koliko ovi i slični potezi narušavaju i osjećaj opće sigurnosti u BiH, profesor Hazim Bašić kaže:

“Treba imati na umu da samo jedna neodmjerena politička izjava ugrožava sigurnost građana da oni tu ne vide perspektivu i ako se to ponavlja jako često oni napuštaju državu. Mi to možemo često čuti iz susjednih država, posebno iz Republike Srbije. Izjave koje direktno predstavljaju miješanje u unutarnje stvari BiH tipa, srpsk narod ima vojsku, svi smo mi vojska, pri čemu zaboravljau da je granica na Dini je izjava koja sigurno ne doprinosi siguurnosti svih građana u BiH.”

Teritorijalne pretenzije susjednih država prema BiH, napadi na institucije, vojnu neutralnost BiH. Sve to narušava političku stabilnost. Akteri tih napada su pojedine političke stranke koje to čine prije svega zbog svojih, a ne nacionalnih interesa, upozorava i Mario Pejić iz HNV-a.

“Svjedoci smo složenosti političke situacije u kojoj se niti jedan građanin ne može osjećati sigurnim. Prije svega što političari koji predstavljau ovu državu, lideri stranaka ne vjeruju sami u institucije te države i ne provode zakone. Evo vidite i sami, posljednje vijesti, nedolazak na sjednice Vijeća ministara BiH i kako se onda građani mogu osjećati sigurno.”

BiH se suočava s brojnim sigurnosnim izazovima. Ukoliko se pristane na negiranje zakona i Ustava imaćemo anarhiju, jedna je od poruka koja se mogla čuti na sesiji intelektualaca Krug 99. To se ne odnosi samo na na trasirani put BIH ka NATO-u, već i primjerice provođenje odluka međunarodnih i domaćih sudova kao i funkcioniranje društva u cjelini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad