Neobičan vrtić u Banjaluci – kao kod bake na selu

Vijesti 06. okt 201918:57 > 22:15
N1

Vrijeme odrastanja na selu ili raspust kod bake i djeda u seoskoj idili za većinu građana je prošlost. Vrtići bez dvorišta i zelenila, uglavnom su mjesta na kojima djeca danas provode najviše vremena. Upravo zbog toga jedna Banjalučanka je u centru grada napravila vrtić za djecu u kojem najmlađi provode vrijeme na identičan način kao kod bake na selu.

Jutro u ovom vrtiću počinje obuvanjem priglavaka i kašikom meda.

Igračke su drvene ili krpene, a hrana isključivo domaća.

Jelena Bojanić, vlasnica vrtića “Kod bake”

“Doručak su na meniju uštipci, cicvara, palenta, omleti, za ručak je pasulj ili mahune, meso, riba, voće, povre, a za užinu idu domaći kolači, kolač od jabuka, bakin kolač, griz”, kazala je Jelena Bojanić, vlasnica vrtića “Kod bake”.

Kapacitet vrtića je 25 djece, jasličku grupu može pohađati desetoro, a vrtiću maksimalno 15. Boravak je koncipiran tako da djeca provode najmanje četiri sata dnevno napolju.

“Imamo dvorište od 1.200 kvadarata koje obiluje prirodom. Imamo ovdje drenjine, breskve, borovnice, orase, lješnjake, miris omorike, nećemo to da propustimo, više od četiri sata u prirodi bez obzira na vremenske uslove”, pojasnila je Bojanić.

Plan je da se organizuje što više radionica u kojima će djeca učestvovati, prvenstveno u pravljenju igračaka.

“Pravićemo od školjki za jaja gljivice koje će oni tučno da boje temperama, da i sami učestvuju u realizaciji tih igračaka jer što više učestvuju više će ih cijeniti, biće im zanimljivije i bolje će ih čuvati”, rekla je Stanka Tatić, vaspitačica u vrtiću.

Vrtić je smješten u renoviranoj kući iz 1926. godine sa debelim zidovima, tako da ljeti nije potrebna klima. Nalazi se u centru grada ali izolovan od buke i prometnih ulica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad