Selimić: Ne vidim logiku ovako maltretirati i tjerati ljude na ulicu

Vijesti 07. okt 201907:45 > 08:03
N1

Sindikat zdravstva u Kantonu Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo nisu postigli dogovor i protesti su najavljeni za danas od 12 do 14 sati ispred zgrade Vlade KS.

Predsjednik Sindikata prim. dr. Edo Selimić rekao je za N1 da su zdravstveni radnici sve ljestvice spustili te da se dalje više ne može.

“Tražimo potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji je u februaru istekao. Dakle, nemate akt po kojem treba da radite. Sve ljestvice smo spustili, jedino je ostalo još da se potpiše granski kolektiv”, rekao je Selimić te objasnio zašto je sporna 2017. godina, odnosno koja je to greška što je urađena te godine.

Tadašnji premijer Konaković je obećao koeficijent. Mi smo tada rekli da to ne može zakonski i tadašnja vlada je digla koeficijent za 0,60 doktorima, ostalima nije. Mi smo taj predmet uputili na Kantonalni sud, dobili smo presudu da to nije urađeno kako treba. Ove godine u februaru smo dobili tu presudu, i sad kad bi tjerali mak na konac, i sve ono što je potpisao premijer Konaković je nezakonito. Što znači da ti koeficijenti sa sadašnjih 5,30 bi se vratili na one iz 2017. 4,20. Ne znam treba li ta blamaža treba ovoj vladi u ovom trenutku“, izjavio je Selimić.

Reći da nemate novca u okolnostima kad smo mi spustili zahtjeve na minimum minimuma je neozbiljno i kad znate da u zdravstvu imate čitavih 450 miliona, onda ta tvrdnja ne stoji”, dodao je.

O tome šta kažu u resornom minsitarstvu zdravstva je kazao: “Oni su u nekom stanju hibernacije. Ako iko treba da se bavi ovom temom trebaju oni”.

Selimića smo pitali i šta se može očekivati, s obzirom da su zdravstveni radnici poručili da će “oštrije” protestovati.

Mi samo želimo da ukažemo da ne valja i da nije dobro ni po nas ni po njih ni po pacijente. Od februara non-stop skidamo tu ljestvicu zahtjeva i došli smo do tog granskog ugovora da ispravite tu nepravdu iz 2017. i time ćete sve popeglati. Doktori će dobiti 5,40 što su tražili, Klinički centar i uposlenici takođe imaju punu korist od ovoga. Nema suprotstavljenih sindikata. Ne vidim logiku ovako maltretirati i tjerati ljude na ulicu, da se na ulici bore za zakonom zagarantovana prava“, komentarisao je.

Također, prim. dr. Selimić je rekao i kako je uvijek bio neki izgovor od nadležnih,ili nema novca ili da dolazi novi zakon o oporezivanju plaće i doprinosa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad