Sindikat: Pacijente ćemo na pregled slati u Vladu KS

Vijesti 07. okt 201916:18 > 19:14
N1

Od početka štrajka zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo prošlo je 35 dana. Kažu da im ponestaje strpljenja, a nezadovoljstvo su iskazali i danas na protestu ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Traže granski kolektivni ugovor i povećanje koeficijenta plata za sve radnike u Kantonu. Nakon dvosatnog protesta, radnicima se ni danas niko nije obratio.

Iz sarajevske Vlade im niko ništa nije rekao. Transparenti, pištaljke, nezadovljni radnici u bijelom od 12h do dva poslijepodne najviše su prozivali premijera Fortu.

“Forto napolje, Forto napolje”, uzvikivali su.

Nije bilo ni Forte, ni ministrice Amele Sofić, niti ministra finansija Kantona Sarajevo, Amela Kovačevića, koji je prethodno poručio da za povećanje plata nema dovoljno novca. Zdravstveni radnici – razočarani:

“Nekad smo bili heroji u bijelom, sad smo ipak degradirani sa tim nekim zahtjevima.”

“Ovo su sve moje kolege koje su radile i u ratu, a sad, nema nas nigdje.”

N1: Kako se osjećate danas?

“Ugroženo, kao i u ratu.”

“Žao nam je samo pacijenata, što pacijenti ispaštaju.”

Neće ispaštati samo najteži pacijenti, svi ostali, u sindikatu kažu, na medicinski pregled će biti upućeni u kantonalnu Vladu. Tamo tvrde da zdravstvena njega u Sarajevu nije na zavidnom nivou.

“Odgovorno ćemo se ponašati prema javnom novcu. Naši građani zaslužuju kvalitetniju zdravstvenu uslugu proporcionalnu njihovim izdvajanjima kroz doprinose. To je naš primarni cilj. Povećanje plata radnicima u zdravstvu u protekle dvije godine, kao što i znamo, nije podiglo kvalitet zdravstvene usluge”, ističe premijer KS Edin Forto.

Usluga i nije najbolja, mišljenja su i u Sindikatu zdravstva. Oni pak, za ovaj nedostatak krive ponovo kantonalnu Vladu.

“Vlast je ta koja pravi normative, vlast je ta koja oprema, vlast je ta koja iz budžeta izdvaja sredstva, dakle, apsolutno sve je do vlasti”, smatra Edo Selimić, predsjednik radnika Sindikata zdravstva KS.

Sa štrajkom će nastaviti, ali plaše se pojedinih medijskih natpisa da je protest ljekara dobio političke okvire. Traže svoja prava, dodaju, a ne ruše vladu.

“Nas ne zanima koja je politika tamo zaista, da zaborave tu priču o obaranju vlade, dakle, vlast ponovo krade vrijeme, počelo je od februara, a danas je oktobar”, riječi su Keme Delihasanovića, člana štrajkačkog odbora KS.

Ni nakon 35 dana štrajka, radnicima u zdravstvu Kantona Sarajevo ni danas se niko nije obratio. Najavili su da će od danas oštrije, kako bi došli do ispunjenja svojih zahtjeva. Sa druge strane, ispaštat će pacijenti. Radnici poručuju – oni drugog načina nemaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad